I Tyskland stängdes åtta reaktorer direkt efter kärnkraftsolyckan i Japan och några månader senare beslutades att all kärnkraft i landet ska vara avvecklad till 2022.
I Belgien ska landets sju kärnkraftsreaktorer stängas av innan 2025 och i Schweiz ska alla fem reaktorer vara ur drift 2035.
I Italien har man röstat nej till planer på att bygga nya reaktorer. Till och med i Frankrike har tvekan för kärnkraften spridit sig.
Inför presidentvalet i Frankrike har François Hollande från Socialistpartiet lovat att fasa ut ett tjugotal reaktorer fram till 2025 om han vinner valet. I Japan är bara två av landets 54 reaktorer kvar i drift och snart är också de stängda.
Globalt har kärnkraftsrenässansen kommit av sig av begripliga skäl. Men i Sverige märks inget av den tillnyktringen. Redan innan kärnkraftsolyckan i Japan beslutade riksdagen 2010 att skrota förbudet mot nybyggnation av reaktorer samt den så kallade avvecklingslagen.
Förändringen innebär att sammanlagt tio nya reaktorer kan byggas på de platser där de redan finns i dag. Företrädare från Industrikraft såg framför sig en snabb projektstart för att kunna skifta ut dagens reaktorer innan de tvingas tas ur drift av ålderskäl.
Men det har grusats av att ingen av dagens kärnkraftsägare är beredd att investera i nya reaktorer innan det också finns en blocköverskridande överenskommelse. Enligt lagen är det bara nuvarande ägare till kärnkraft som kan bygga nya reaktorer.
Det är här som det är tänkt att Jan Björklund och Stefan Löfven ska eliminera låsningen som riskerar att stjälpa industrins krav på ny och mer kärnkraft. I dagsläget finns det inga framskridna planer på att bygga nya reaktorer.
Att redan nu börja projektera för ny kärnkraft blir för dyrt om inte Löfven och alliansen kan komma överens. Den efterlängtade uppgörelsen minskar riskerna för de kapitalister som väljer att investera i ny kärnkraft, resonerar man inom kärnkraftslobbyn.
Mycket talar för att alliansen får med sig Lövfen och Socialdemokraterna på sin energiuppgörelse från 2009.
Det vill säga den nya förordningen om att öppna för ny kärnkraft som majoriteten i riksdagen också sanktionerat.
Kärnkraftsindustrin och Industrikraft AB ligger redan i startgropen för att vinna tid om alliansen och Socialdemokraterna lyckas bli överens.
I sämsta fall kan det bli så att lagen om byggrätten av reaktorerna övergår till andra om dagens kärnkraftsägare inte är intresserade.