Hoppa till huvudinnehåll

Kakabaveh vill påminna V om EU-motståndet

Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot, kräver i en motion att Sverige folkomröstar om EU-medlemskapet.

Amineh Kakabaveh i riksdagens talarstol strax före statsministeromröstningen i juli.
Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Den oberoende socialistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh har lämnat in en motion om en folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap. ”Efter mer än 25 år med EU är det dags för en ny folkomröstning där svenska folket tillåts att avgöra huruvida Sverige ska vara kvar i EU eller inte”, står det i motiveringen.

– EU har gett många negativa konsekvenser för Sverige, säger Amineh Kakabaveh till Proletären. Arbetarnas situation har blivit värre. Jag bor själv i en förort och ser hur många grannar har det svårt. Det är sunkiga boenden och sunkiga arbetsplatser, samtidigt som kriminaliteten breder ut sig.

I motionen beskrivs hur EU under finanskrisen lett till mer högerpolitik, där bankerna räddas medan kostnaderna får bäras av folket. Den växande ojämlikheten har skapat grogrund för nationalister som vill inskränka demokratin och kvinnors rättigheter.

Idag avgörs allt fler politiska frågor i Bryssel och många regeringsbeslut har sin grund i EU, menar Amineh Kakabaveh. Samtidigt betalar Sverige nästan 30 miljarder varje år i EU-avgift – en avgift som kommer att öka när Sverige ska bidra till den så kallade återhämtningsfonden.

– De miljarderna skulle kunna gå till en grön omställning eller bostadsbyggande istället.

Hon har inga illusioner om att motionen går igenom men hoppas att den kan väcka debatt – och påminna Vänsterpartiet om EU-motståndet.

– Det står ju i V:s program men ledningen har inte velat prata om frågan. Jag är ju själv inte medlem men har många kamrater i partiet. De är besvikna på att frågan lämnats till SD, säger Amineh Kakabaveh som uteslöts ur Vänsterpartiet 2019 efter en lång konflikt med partiledningen.

– Det blir intressant att se hur V ställer sig. Kommer de att stödja motionen eller sparka på sitt eget partiprogram?

Sverigedemokraterna har övergett sitt krav på att lämna EU. Hur ser du på det?

– För dem är det mer gynnsamt att säga så nu när det finns en massa likasinnade nationalistiska partier i EU som får EU-pengar. En del i vänstern sade att EU handlade om solidaritet, men idag ser vi hur repressiva länder och partier får pengar och hur homofobiska och islamofobiska partier gynnas.