Hoppa till huvudinnehåll

Val i Colombia: Kommer högern låta Petro vinna?

Presidentkandidaten Gustavo Petro samlar massmöten och leder alla opinionsundersökningar. Men tillåter den mäktiga härskande oligarkklassen att han intar presidentpalatset? Och vad skulle en progressiv seger innebära för Colombia som USA:s militära arm i Sydamerika?

Gustavo Petro tillsammans med vicepresidentkandidaten Francia Marquez.
Twitter/Darwin Torres

På söndag går drygt 40 miljoner colombianer till val för att välja president. De senaste opinionsundersökningarna ger vänsterkandidaten Gustavo Petro 48 procent mot hans närmaste konkurrenter Rodolfo Hernandez och Federico Gutierrez som får cirka 21 procent vardera. 

När jag för Proletärens räkning intervjuar det colombianska kommunistpartiets ordförande, Jaime Caycedo, har favoriten Gustavo Petro genomfört några av sina sista valmöten i städerna Cali och Medellin. 

Inför tiotusentals åhörare varnade Petro för att den politiska högern vägrar ge upp makten efter 202 års högerstyre, och står i begrepp att genomföra motsvarande en statskupp mot valets genomförande den 29 maj. Jaime Caycedo instämmer.

– Det primitiva colombianska valsystemet är intakt, där rösträkningssystemet ger möjlighet att genomföra direkt valfusk. Det finns heller ingen internationell granskning, som det nationella valrådet CNE har krävt.

Jaime Caycedo säger att högern kan komma att utlösa en väpnad paralysering av Colombia via ”El Clan del Golfo”, en mäktig paramilitär kokainkartell med förbindelser till armé och polis.

Voz
Jaime Caycedo

– Så skedde den 5 maj och den pågick under en vecka. Den paralyserade stora delar av landet där ett par hundra bussar och fordon antändes och människor hotades och mördades. En liknande aktion kan komma att genomföras dagarna innan valet.

I övrigt är det en “normal” valprocess i Colombia, där ett hundratal kandidater, ledare för sociala rörelser och demobiliserade gerillasoldater har mördats sedan årsskiftet. Gustavo Petro besköts när han anlände till länet Armenia och tvingades ställa in efter öppet mordhot från en paramilitär organisation.

Hur är då möjligheterna att besegra högerns liberaler och konservativa den 29 maj?

– Gustavo Petro samlar stora massor av folk, i synnerhet unga människor. Där finns också delar av ursprungsbefolkningarna, och kandidaten till videpresidentposten, Francia Marquez, från den svarta befolkningen är en bekräftelse på hur Petro har vunnit stor sympati sedan valet för fyra år sedan.

Petros politiska plattform Pacto Historico består av många människor och rörelser men inte så många traditionella partier. Men kommunistpartiet, vänsteralliansen Union Patriotica (UP) och flera andra ingår. Där återfinns också några av de viktigaste fackförbunden i landet, som oljearbetarna och lärarkåren, och en stor del av den största landsorganisationen CUT, understryker Caycedo. 

– Vad som har skapats är en bred demokratisk pakt och valfront som samlar breda rörelser med en klar antifascistisk, antioligarkisk och antinyliberal karaktär.

Och hur skulle USA, som har sju militärbaser och en flora av olika underrättelsetjänster av olika slag som opererar i Colombia och som står utanför demokratisk kontroll, reagera vid en seger för Petro?

– Colombia är fullt av olika USA-agenturer. Där finns den direkta närvaron av en militär specialbrigad. De blandar sig i med olika förevändningar som bygger på ett avtal sedan 1952, då Pentagon förfogade över andra våningen på Krigsdepartementets fastighet i Bogota. 

Darwin Torres
Det avslutande kampanjmötet i Bogota.

– Den centrala frågan är hur det kommer att regleras av en ny regering. Vi vet att USA ser på Colombia som en geostrategisk fråga. Valresultatet kan komma att få politiska följder för resten av Sydamerika, med en förhoppning att USA kommer att förändra sin attityd i förhållande till andra länder på kontinenten, säger Caycedo som inte är särskilt optimistisk.

I Colombia uppgår de väpnade styrkorna till över en halv miljon män och kvinnor. Bland dem inkluderas den nationella polisen, till skillnad från i andra länder där polisen står under inrikesministeriets kontroll.

För Jaime Caycedo och Colombias kommunister, som utgör kärnan i vänsteralliansen Union Patriotica, UP, har det betytt att man under de senaste 35 åren har begravt över 6,000 av partiets främsta politiska kader – i vad den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter i ett unikt domslut slog fast var ett ”politiskt folkmord”.

– Det är en ytterst känslig fråga. Det handlar om att ändra karaktären på de väpnade styrkorna. Konceptet om ”den interna fienden” handlar i grunden om försvaret av det colombianska storkapitalets intressen, inte om att försvara människorna. 

Det som står i fredsavtalet från 2016 mellan den colombianska staten och Farc måste bli verklighet, säger Jaime Caycedo. En politik som garanterar den personliga säkerheten och de politiska rättigheterna, såväl för de civila folkliga ledarna som de demobiliserade gerillasoldaterna.

– Nyckeln till framgång i detta avseende hänger mycket på förhållandet mellan armén och de paramilitära styrkorna. Löser man inte upp detta förhållande, hotar det varje form av demokratisk utveckling och framgång i Colombia. Det är något av det första Petro måste ta i itu med.

  • Inrikes
  • Utrikes
  • EU
  • Ledare
  • Kultur
  • Krönikor

  • E-tidning
  • Prenumeration
  • Om Proletären
  • Kontakta oss