Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i Borås fortsätter kampen för äldreomsorgen

Mitt-S-styret har suttit vid makten i ett år, och Kommunal har tagit i hand med sossarna om att de ska lösa problemen i äldreomsorgen. Men ingenting har hänt, säger Bengt Persson (K), som reser undersköterskornas krav på nytt.

– Ingenting har hänt sedan protesterna för två år sedan, trots att både politiker och facket har lovat att ta itu med problemen, säger Bengt Persson (K), som skrivit en e-petition där han lyfter de krav som undersköterskorna ställt. .
Robert Wettersten

För två år sedan protesterade undersköterskor i Borås mot det pressade läget i äldreomsorgen. Efter valet tog S-MP-C-L-styret i staden ett principbeslutet på att göra något åt de problem som undersköterskorna uppmärksammade. Nu vill Kommunisterna i Borås pressa politikerna att fullfölja sitt löfte.

– Socialdemokraterna och Kommunal tog i hand på att de skulle lösa en rad frågor i äldreomsorgen. Men ingenting har hänt, säger Bengt Persson, Kommunistiska Partiet i Borås.

Det uppdämda missnöjet bland äldreomsorgens personal, som för två år sedan resulterade i en stor demonstration genom Borås, kokar fortfarande. I en så kallad e-petition lyfter Bengt Persson ett antal av de krav som undersköterskorna själva ställde då.

En e-petition är Borås stads variant på medborgarförslag. Alla medborgare i kommunen kan ställa förslag. Sen kontrollerar tjänstemännen att förslaget ligger inom kommunens åtaganden. Sedan kan medborgarna gå in och rösta på det för att sätta lite tryck bakom.

– Men det här är någonting som är väldigt dåligt utnyttjat. Några förslag har ett hundratal röster, andra har bara några stycken.

Hur ska ni arbeta för att sätta tryck bakom förslaget?

– Vi har kontaktat lokaltidningen. Vi ska sprida det via Facebook och flygblad, och självklart även ta kontakt med personalen. Redan innan vi skrev petitionen har vi diskuterat frågan med ett antal anställda och före detta anställda. De ger en dyster bild. Uppsägningarna har fortsatt i precis samma takt som de senaste tre åren. Missnöjet är kvar, och alla vi har varit i kontakt med vittnar om att det inte har hänt någonting. De ska anlita nåt företag som ska anställa ungdomar för att komma på helgerna och besöka de äldre. Det kostar 2,8 miljoner kronor, och så ska förstås den där firman tjäna pengar på det.

– Vi måste hålla den här frågan vid liv och driva den. Det är bara att nöta på nu. Trots att styret har lovat att de ska göra nåt åt det här, så är det en jättehet potatis som de knappt vågar röra vid. Det skulle nämligen tvinga dem att bryta med new public management-tänkandet. Men privatiseringar och konkurrensutsättning av välfärden leder inte till de gamlas och de anställdas bästa.

Partiavdelningen var med och hjälpte till vid demonstrationen 2017. Det fick moderata Borås Tidning att gå ut och försöka skrämma undersköterskorna att stanna hemma. Hur tänker ni kring det den här gången?

– Vi är som vilket annat parti som helst, men vi kanske engagerar oss mer eftersom vi är ett arbetarparti. Vi har medlemmar som är undersköterskor, och det här våra viktigaste frågor. 

Om du bor i Borås kommun kan du skriva under förslaget här.