Hoppa till huvudinnehåll

Kostsam affär för skattebetalarna när Synsam flyttar produktionen till Sverige

På bara tre år har Synsam gjort en vinst på nästan 1,6 miljarder kronor. Men den kommer inte användas till att bygga den nya fabriken i Sverige. Istället blir det Ockelbo kommun som bekostar byggandet. Allt som allt försvinner 130 miljoner kronor från skattebetalarna.

Planritningen för Synsams fabrik/butik i Ockelbo.
Synsam/Ockelbo kommun

I mitten av oktober meddelade Synsam att företaget flyttar produktionen av glasögonbågar från Asien till Sverige. Anledningen är, enligt företaget, ett led i deras ”hållbarhetsagenda” för att minska klimatutsläpp.

Valet av ort stod mellan Eskilstuna, Östersund och Ockelbo, där den sistnämnda valdes av Synsam. Varför? Ockelbo kommun väljer nämligen att använda skattepengar för att bygga fabriken åt företaget.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S) har skrivit under ett avtal där Ockelbo ska utföra nödvändigt markarbete, rivning av befintlig fastighet samt byggnation och drift av Synsams fabrik ”utifrån överenskomna krav”. Utöver detta ska kommunen också utföra service och reparation av ventilation, värme, vatten och avlopp.

Synsams etablering kommer kosta kommunen 124 miljoner kronor i fasta kostnader och ytterligare 6 miljoner i hyresreduceringar de tre första åren. Ockelbo planerar också att samarbeta med Synsam vad beträffar vuxenutbildningar ”utifrån Synsams behov” och stödformer för arbetssökande kan komma att betalas ut.

Argumenten från såväl kommunstyrelsen som Synsam är att etableringen kommer ge 150 nya arbetstillfällen, samt att Synsam planerar hyra fabriken i 15 år. Men enligt avsiktsförklaringen är avtalet inte juridiskt bindande utan ”ger endast uttryck för parternas intentioner”.

”Vår ambition är att vara långsiktiga hyresgäster. Det visar inte minst den investering vi själv gör genom flytten. Totalinvesteringen beräknas hamna på uppskattningsvis 250 miljoner kronor över en treårsperiod”, skriver Synsams kommunikationschef Jenny Fridh i ett mejl till Proletären.

Men hyresavtalet mellan parterna är inte klart och även om Synsam skulle stanna i Ockelbo i 15 år skulle detta betyda 54 miljoner i hyra – inte ens hälften av Ockelbos kostnader för fabriken.

Synsam värderas till 9 miljarder kronor och har, sedan 2017, gjort en vinst på cirka 1,6 miljarder kronor innan skatt och avdrag. En summa som är mer än fyra gånger så stor som hela Ockelbos kommunbudget.

Med dessa siffror i åtanke, är det inte rimligt att påstå att Synsam själva har råd att bygga fabriken i Ockelbo?

”Vi äger inga fastigheter, vi hyr alla lokaler. Det gäller såväl butiker liksom fabriker”, svarar Jenny Fridh i samma mejl.

För att finansiera fabriken kommer Ockelbo behöva låna pengar från det kommunalt ägda finansbolaget Kommuninvest. 2019 hade Ockelbo redan en skuld på 161 miljoner. I och med bidraget till Synsam kommer skulden nästan dubbleras och ligga på en nivå långt över medelvärdet för liknande kommuner, med en belåning på cirka 50.000 kr per invånare.

Sedan 2014 ägs Synsam av det brittiska riskkapitalbolaget CVC Group som gjorde en vinst på 560 miljoner kronor förra året. Sedan 2015 har aktievärdet för bolaget ökat med cirka 60 procent och 2019 delades 66,4 miljoner ut till företagets 300 aktieägare.

Proletären har sökt Magnus Jonsson för en kommentar.