Hoppa till huvudinnehåll

Kriminella klaner kartläggs

Researchföretaget Acta Publica har gått igenom den hemliga rapport som pekar ut 40 släktbaserade nätverk som ansvariga för en stor del av gängkriminaliteten i Sverige.

Ett antal släktnätverk ansvarar för stor del av gängkriminaliteten.
Montage: Proletären

Det väckte stor uppmärksamhet när polischefen Mats Löving i september pekade ut 40 släktnätverk som ansvariga för stora delar av gängkriminaliteten i Sverige.

Nu har researchföretaget Acta Publica (AP) gått igenom den hemligstämplade rapporten, Släktbaserade kriminella nätverk, från polisens Nationella operativa avdelning (NOA) som låg till grund för Lövings då så kritiserade uttalanden.

Rapporten konstaterar att ursprunget för flera av de kriminella nätverken i Sverige är den turkiska provinsen Mardin, och att nätverken varit verksamma i Sverige i mer än 30 år. Från Mardin kommer två grupper: arabisktalande muslimer som dominerar kriminaliteten i Göteborg (främst Hammarkullen och Hjällbo), i Jönköping (Råslätt) och Malmö (Rosengård, Lindängen, Rosengård och Seved). Den andra gruppen utgörs av kristna syrianer och verkar främst i Hovsjö, Ronna och Geneta i Södertälje.

Södertälje är idag två samhällen, konstaterar Acta Publica. Dels det officiella Södertälje, dels det inofficiella parallellsamhället med bland annat bank- och försäkringsverksamhet, som styrs av ett 130-tal kriminella individer. De använder sig, skriver AP, av ”hot, våld, utpressning, indrivningar, vapen- och narkotikahandel, tillgreppsbrott, kvalificerad välfärdsbrottslighet, ekonomisk brottslighet och penningtvätt”, men har också ”en förmåga till avancerad brottslighet som inkluderar företag, föreningar och målvaktsupplägg”. 

Det kriminella nätverket i Göteborg är välkänt, och nätverkets ledare, en 56-årig man från Libanon, är en offentlig person. Nätverket har stort våldskapital med misstankar om mord, vapenbrott, utpressning och narkotikahandel. Det misstänks också för penningtvätt och för att utnyttja det svenska välfärdssystemet.

Nätverken i Malmö driver vad rapporten kallar ”kontantintensiv” affärsverksamhet inom olika branscher men också frisörsalonger, verkstäder och pant- och guldhandel. Malmönätverken misstänks för inblandning i skjutningar och sprängningar, där grunden är konkurrens om lukrativa marknader.

I Råslätt i Jönköping finns tre familjegrupperingar som också har förgrening utanför släktnätverken. Bara en av familjerna bor i själva Råslätt; de andra två bor i centrala Jönköping och på en ort i närheten av staden. Råslättsnätverken har ett visst våldskapital och sysslar med narkotikahandel, bedrägerier, utpressning, hot, häleri och penningtvätt. De har också varit inblandade i skjutningar.

Acta Publica har också skärskådat de 161 individer som pekas ut som medlemmar i de kriminella släktnätverken, och konstaterar att de är djupt involverade i olika typer av affärsverksamhet: under de senaste tre åren, skriver AP, har de 161 personerna företrätt runt 100 bolag. Det handlar om bolag i restaurangbranschen, bostads- och lokaluthyrning samt bilverkstäder och annat. Nära 40 procent av bolagen saknar beskrivning av verksamheten.