Hoppa till huvudinnehåll

Lagerarbetare i strejk mot individuella löner

Ett tjugotal lagerarbetare på företaget MediCarrier i Stockholm strejkar för att få till ett kollektivavtal utan individuella löner. ”Varför ska en HR-chef bestämma min lön?”, frågar sig den strejkande arbetaren Akram Mardan, som är medlem i Stockholms LS av SAC.

Ett 20-tal anställda deltar i strejken på vårdlagret Medicarrier i Stockholm.
Tuija Roberntz/Arbetaren

Sedan 21 maj strejkar ett tjugotal arbetare utanför det regionägda transportlagret Medicarrier i Spånga, Stockholm, för att få till ett nytt kollektivavtal, som tidningen Arbetaren var först med att uppmärksamma.

En av de strejkande arbetarna är Akram Mardan, medlem Stockholms LS (lokala samorganisation) i det syndikalistiska facket SAC, som organiserar de 20 strejkande arbetarna.

– Vi som strejkar har jobbat här i allt mellan sex och femton år. Och många av oss har den lägsta lönen på hela bolaget. Det kan komma nyanställda som tjänar flera tusenlappar mer än oss och då är det vi som ska lära upp dem, säger Akram Mardan till Proletären.

I dagsläget har Medicarrier ett kollektivavtal med fackförbundet Kommunal. Akram Mardan menar dock att Kommunal och Medicarrier inte följer avtalet. Därför valde de 20 arbetarna att lämna Kommunal och istället starta upp en driftssektion inom SAC.

– Det var för tre år sedan. Kommunal sa till exempel aldrig till oss att vi hade rätt att begära ut lönelistor på företaget. Där syns det tydligt hur lönerna skiljer sig åt. Och nu med inflationen… Hur länge ska det här få pågå? säger Akram Mardan.

De problem Akram Mardan nämner finns i flera branscher inom Kommunals avtal. Undersköterskor, som jobbat i flera år inom sin kommun, har till exempel larmat om hur nyanställda kan få flera tusenlappar mer i lön.

Orsaken är att Kommunal använder sig av individuell lönesättning. Det leder till godtyckliga kriterier för löneökningar och stora löneskillnader på arbetsplatserna.

Tuija Roberntz/Arbetaren /

– Det var en del av individ- och privatiseringsutvecklingen som stora delar av arbetarrörelsen, facken och socialdemokratin tog till sig under början av 90-talet. I grunden bidrar individuella löner till ett hemlighetsmakeri som skapar avundsjuka mellan arbetstagarna. Modellen splittrar istället för att förena arbetare, påpekade forskaren John Lapidus nyligen i en intervju i Proletären.

Akram Mardan menar att deras strejk handlar om att just få bort den individuella lönesättningen på Medicarrier.

– Varför ska en HR-chef bestämma min lön? HR känner inte mig och har ingen aning om hur jag jobbar! Vi vill inte ha några löneskillnader och vi vill bli rättvist behandlade.

– När vi tog upp problemet med Kommunal så bollade de bara över frågan till företaget, och Medicarrier gjorde samma sak, fast till Kommunal, säger Akram Mardan.

Att svenskfödda arbetare med den individuella lönesättningen tycks få högre betalt än invandrade arbetare spär på spänningarna ännu mer. Historiskt har olilka lönenivåer för olika grupper använts av företag för att skapa större klyftor inom arbetarklassen.

– Vi är som slavar på golvet. Och cheferna, som ofta är svenskar, går runt och spionerar på oss. Det finns hundra kameror på ett litet jävla företag. Det är som att vi skulle jobba på Vita huset. Och allt det här började när vi valde att lämna Kommunal.

Under tiden som arbetarna strejkat på företaget så har Medicarrier tagit in bemanningsföretag och frågat andra i personalen om de kan jobba övertid. Någon enstaka arbetare har också lämnat strejken efter att företaget erbjudit dem högre lön.

– Medicarrier har försökt splittra oss men vi ger inte upp så lätt. Det märks att vi lyckats störa deras verksamhet. Och det är hela poängen med strejken. Vi kommer fortsätta. Och vi tar en dag i taget, säger Akram Mardan.

Under torsdagen attackerades de strejkande arbetarna av en grupp från ett närliggande företag som hävdar att de störts av sirenljud från megafoner vid strejken.

– Det var lite chockerande att de var så pass aggressiva faktiskt men vi är många och försökte lugna dem. Vi sa att vi har rätt att strejka, säger Abbe El-Ashkar till Arbetaren.

Ingen kom dock till skada, och gruppen avvisades av polisen som förklarade att driftsektionen hade rätt att genomföra stridsåtgärder på platsen.