Hoppa till huvudinnehåll
Av
Personlig assistent

Ledarkrönika: Lagförslaget i Polen visar att kvinnors rättigheter aldrig kan tas för givna

Polen har redan stränga lagar vad gäller abort, nu väntar ytterligare inskränkningar som i praktiken innebär ett totalförbud.


I Polen har ett kommande lagförslag om skärpt abortförbud väckt stora protester. Nuvarande lag förbjuder abort förutom vid våldtäkt, incest eller om kvinnan riskerar att dö, samt om fostret har allvarliga eller livshotande skador. 98 procent av alla lagliga aborter i Polen förra året utfördes på grund av fosterskador.

Det är ett nyss fastslaget beslut i Polens författningsdomstol, att abort strider mot den polska konstitutionen, som har lett till att regeringen vill stryka skadade foster som skäl, och konsekvensen blir alltså likvärdig med ett totalförbud.

Abortfrågan har lyfts många gånger i Polen. Under kommuniststyret hade man en liberal aborträtt där man tog hänsyn till kvinnans socioekonomiska skäl. 1993 begränsades aborträtten igen. Det är den lagen som gäller och som man nu vill skärpa ytterligare. 

Förutom ändringsförslaget i aborträtten så vill man i det polska parlamentet även förbjuda sexualundervisning. Dessa två ärkereaktionära lagar vill man rösta om mitt under rådande coronapandemi. Regeringen utnyttjar förbudet mot massdemonstrationer och folksamlingar för att tvinga igenom dessa förslag. De protester som har hållits har kallats för barbari och oacceptabelt beteende av Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och det har satts in militärpolis mot demonstranterna. 

Regeringspartiet, det nationalkonservativa Lag och rättvisa (PiS), har under sin tid vid makten lierat sig med många högerradikala och abortfientliga organisationer och stiftelser. Den mest framträdande av dem heter Ordo Iuris, vars representanter återfinns i bland annat kommittén mot kvinnovåld och högsta domstolen och är ombudsmän för barnrättigheter. Ordo Iuris frontman, Filip Furman, stödjer uppfattningen att aborter av skadade foster ska likställas med judeförintelsen.

Anti-abortaktivisterna har ändrat retorik. Katolicismens religiösa argument har tonats ner, och man hävdar att abort skulle vara skadligt för kvinnan och att skadade foster ska ses som funktionshindrade barn. Man använder det senare argumentet för att likställa foster med minoritetsgrupper som måste skyddas av staten. Det krävs att kvinnor ska fullfölja graviditeten och få dödfödda, barn som antingen dör kort efter födseln eller som får dras med olika funktionsvariationer resten av livet. Utan någon hänsyn till kvinnorna. 

Förbud leder till att kvinnor tyr sig till farliga eller illegala sätt att utföra aborter på. De som har råd kan åka utomlands och undkomma straff, de arbetande eller fattiga kvinnor som inte kan göra detsamma får kontakta läkare på svarta marknaden och hoppas att de valt någon som vet vad de gör. Sexualupplysning vill man som tidigare nämnts också förbjuda och tillgången på preventivmedel är begränsad. Någon nedgång i oönskade graviditeter lär därför inte ske. 

Kvinnors rättigheter kan aldrig tas för givna. Vi måste alltid framhålla rätten till vår egen kropp och vår egen sexualitet, principfast och absolut.