Hoppa till huvudinnehåll

Leninpriset 2020 till Kajsa Ekis Ekman

– Jag är såklart jätteglad, säger journalisten Kajsa Ekis Ekman som tilldelas Sveriges kanske mest kontroversiella kulturpris.

Lasse Diding och Sven Wollter på Leninprisgalan 2019, samt årets pristagare – Kajsa Ekis Ekman.
Proletären / Pressbild

Sveriges troligtvis mest kontroversiella kulturpris – Leninpriset – tillfaller i år journalisten och vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman. Enligt motiveringen har hon i sina texter visat på ”glasklar intellektuell skärpa och extrem integritet”, men ändå alltid tagit ställning och med sin penna jobbat för att göra världen till en något bättre plats att leva på.

Leninpriset delas årligen ut av Varbergsprofilen Lasse Diding och har tidigare gått till bland andra Maj Sjöwall, Jan Guillou, Roy Andersson Sven Wollter och Göran Therborn.

– Jag är såklart jätteglad, Lasse Diding är så snäll och verkligen en av de få som hjälper oss författare här i landet. Om man inte tycker att klassamhället är bra och att marknaden klarar allt, får man inte ett fast jobb på en redaktion idag, säger Kajsa Ekis Ekman till Proletären.

– Det sjuka är att jag drömde om detta innan det hände. Jag drömde att jag var i Varberg och fick priset och en proggorkester spelade. Och nu händer exakt detta!

Artur Szandrowski
Kajsa Ekis Ekman gästade Proletärens monter på bokmässan 2019.

Kajsa Ekis Ekman är den första att tilldelas både Leninpriset och dess systerpris – Robespierrepriset. Det sistnämnda fick hon 2010, då priset först instiftades. 

Leninpriset består, utöver äran, av en prissumma på 100.000 kronor.

– Nu ska jag gå till tandläkaren, skaffa möbler och mycket annat som behövs och sen ägna mig åt att skriva nästa bok! 

Utdelningen äger rum på Varbergs teater 18 april. Där kommer även årets Robespierrepristagare, den radikale countrysångaren David Ritschard, att medverka.

Fakta

Lenin- och Robespierrepriserna

  • Leninpriset delas årligen ut till en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition. Med sina 100.000 kronor i prissumma är priset ett av Sveriges större kulturpriser.
  • Robespierrepriset på 10.000 kronor delas ut till en yngre svensk skribent eller konstnär som arbetar i samma anda.
  • Leninpriset och Robespierrepriset instiftades 2009 respektive 2010 av Jan Myrdalsällskapet och Lasse Diding, men idag står den senare ensam bakom utdelningarna.
  • Bland tidigare Leninpristagare finns stora namn som Roy Andersson, Maj Sjöwall, Jan Guillou, Mikael Wiehe, Stefan Jarl, Sven Wollter och förra årets pristagare Göran Therborn.
  • Bland Robespierrepristagarna finner vi stjärnskott som Jenny Wrangborg, Sara Beischer, Eija Hetekivi Olsson, Kajsa Ekis Ekman, Henrik Bromander och förra årets pristagare Daria Bogdanska.