Hoppa till huvudinnehåll

Lindesberg börjar språktesta förskolepersonal

Lindesbergs kommun utanför Örebro har börjat språktesta anställda inom förskolan. Den som inte klarar testet får möjlighet att utbilda sig.

Lindesberg har nyligen infört språktest för förskolepersonalen.
Lindesbergs kommun

Inom politiken höjs fler och fler röster för språktest av personal vid nyanställning inom förskola och barnomsorg. I Lindesbergs kommun utanför Örebro har man börjat språktesta de som redan är anställda. Detta efter att rektorer larmat om att vissa har bristande kunskaper i svenska. 

Problemen började synas 2019 efter att kommunen infört ”förskoleassistenter”, en tjänst som till skillnad från förskollärare och barnskötare inte kräver någon utbildning. Vem som behöver testas avgörs av chefen på förskolan efter ett medarbetarsamtal.

– Projektet är precis i sin linda, sedan får vi sätta in de insatser som behövs, säger Kristina Öhrn, verksamhetschef inom förskolan i Lindesberg, till Proletären.

– Det är mycket fokus på ”testet”, men det är bara en metod för oss att få fram det viktiga, att vi vill göra en fortbildningsinsats, menar Thomas Lindberg, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

– När vi ser ett fortbildningsbehov så försöker vi sätta in lämpliga kompetensutvecklingsinsatser. Det hade lika gärna kunnat vara it eller natur och teknik, men i just det här fallet är det språket. Språket är ju en viktig nyckel och vi ser att vi behöver stärka oss där. 

Den som inte klarar testet riskerar alltså inte att bli av med jobbet – utan får möjlighet att utbilda sig och stärka sina språkkunskaper. Kommunen ser nu över vilka utbildningsalternativ som kommer att erbjudas.

Kommunal, som organiserar en stor del av förskolepersonalen i kommunen, ställer sig försiktigt positiva till initiativet. 

– Jag ser inga risker i dagsläget, men man får väl se när de gjort inventeringen och tillsatt de resurser som behövs om det är så att det är några medlemmar som hör av sig då, säger Anna Hedman, sektionsföreträdare Kommunal, Lindesberg.

Artur Szandrowski
Matilda Storbacka är förskollärare i Lindesbergs kommun.

Matilda Storbacka är förskollärare i Lindesbergs kommun. Hon berättar för Proletären att hon stött på flera kollegor som haft problem med språket.

– Det är ganska vanligt. Speciellt bland vikarier. 

Språkförbistringarna leder till en del utmaningar. Till exempel när information ska förmedlas till föräldrar. Arbetet blir också tyngre för den ordinarie personalen, då man inte kan använda vikarierna som det är tänkt.

Hon ställer sig därför positiv till språktestet. Under förutsättning att det leder till att man får möjlighet till fortbildning.

– Som kommunen får betala. Och det ska ske på arbetstid. Då är det en bra grej. Det vore sjukt om det bara var till för att sålla ut folk, som något slags ”om du inte klarar det här testet får du sparken”. 

– Sedan upplever jag att de av mina kollegor som ska göra språktest känner sig lite utpekade. Och då rör det sig ändå om folk som varit på arbetsplatsen i flera år och där det har funkat bra. Det borde kanske ha varit språktest vid anställning istället. 

Matilda Storbacka menar att språket är långt ifrån den största utmaningen i förskolan. Varken i Lindesberg eller Sverige i övrigt.

 – Den största utmaningen är att det är för stora barngrupper och vikariebrist. Och att arbetsmiljön är för jävlig. Få klarar av att jobba heltid och många går in i väggen.

– Så visst, språkbiten är en utmaning och det är klart att det är viktigt. Men enligt mig är den biten här, säger Matilda Storbacka och placerar handen i midjehöjd.

– Medan det andra problemet är här, säger hon och sträcker handen över huvudet.

Proletären har talat med en av de anställda inom förskolan Lindesberg som behövt göra språktestet. Hon vill vara anonym.

Hon berättar att hon blev lite förvånad när chefen kallade till testet. Hon hade då arbetat i förskolan i nästan fyra år. Först som ambulerande vikarie och resurs i olika förskolor, men med fast anställning sedan i år.

– Jag blev lite så där… ”ok?”. Jag har ju klarat SFI och Svenska 2 och så har jag jobbat ett tag. Så jag blev lite orolig och undrade varför just jag skulle bli testad.

Testet ägde rum på chefens kontor. Hon fick svara på frågor om olika arbetssituationer och förklara hur man skulle berätta för sina kollegor om något som hänt på jobbet. De testade fick en och en halv timme till sitt förfogande.

– Men jag blev klar lite fortare, på en timme ungefär. Det gick bra, tror jag… men jag har inte fått något svar än.