Hoppa till huvudinnehåll

Lönelyft på 19 procent för Postnords vd – 2,7 för brevbärarna

Postnord sparar pengar på den arbetande personalen. Samtidigt ger företaget högsta chefen en lönehöjning på 19 procent. Hon tjänar nu drygt 842.000 kronor i månaden.

Genrebild/Artur Szandrowski

Dansk-svenska Postnord ser över verksamheten på brev- och paketsidan för att spara pengar. Företaget ska skära ner på antalet anställda, och stoppar övertid och nyanställningar. Samtidigt har Postnords styrelse beslutat att ge vd:n Annemarie Gardshol en lönehöjning på 19 procent. På två år har Gardshol höjt sin lön med 40 procent: hon tjänar nu 842.000 kronor i månaden, drygt 10,1 miljoner kronor om året.

Pressbild/Postnord
Annemarie Gardshol, koncernchef och vd för Postnord sedan 2019.

Proletären kunde i förra veckan berätta om hur nedskärningarna drabbat de postanställda på kontoret i Årsta, söder om Stockholm. Om hur jobbet blir tyngre när det blir mer att bära ut på slingan sedan posten gått över till utdelning varannan dag. Om hur postarbetarna kortar raster och springer istället för att gå för att överhuvudtaget hinna med jobbet. Om hur visstidsanställda som anställts för att avlasta de fast anställda brevbärarna sagts upp i förtid för att spara pengar.

Och hur Postnord, som en anställd som Proletären pratade med uttryckte det, bedriver en hetsjakt på dem som klagar på arbetsvillkoren.

Men någon större kompensation i lönekuverten är inte aktuell för arbetarna på golvet. Brevbärarna fick en lönehöjning på 2,7 procent. Postnords ledning hävdade bestämt att företagets pengar inte skulle räcka till mer än så.

Enligt Postnords egen statistik tjänar en nyanställd brevbärare 23 505 kronor i månaden. Snittlönen för en heltidsanställd brevbärare är 26 700 kronor. Det innebär att Annemarie Gardshols månadslön är drygt 31 gånger större än en brevbärares.

– Det är provocerande. Jag förstår att våra medlemmar tycker att det är orättvist. Vi har reserverat oss mot den här höjningen i styrelsen, säger Sandra Svensk, ordförande för Sekofacket inom Postnord till Sveriges Radio. Vi kan inte stå bakom den här typen av extrema lönelyft för vd:n, samtidigt som våra medlemmar ska ta ansvar och avstå löneutrymme.