Hoppa till huvudinnehåll

Macron tvingar igenom avskydd pensionsreform

Den franska regeringen driver igenom höjningen av pensionsåldern utan att låta nationalförsamlingen rösta om den. ”Regeringen måste bort. De har ingen majoritet i befolkningen, hos arbetare eller ens i parlamentet”, säger svensk-franske lokföraren Axel Persson.

Premiärminister Elisabeth Borne hade svårt att överrösta buropen i parlamentet.
Skärmdump/Twitter

Idag torsdag skulle den franska nationalförsamlingen rösta om president Emmanuel Macrons kontroversiella förslag att höja den allmänna pensionsåldern från 62 till 64 år. Men då det inte var säkert att Macrons reform skulle få stöd av tillräckligt många ledamöter från det konservativa republikanska partiet, valde regeringen att istället utnyttja artikel 49.3 i konstitutionen som ger dem rätt att förbigå parlamentet.

– Det visar att regeringen inte har majoritet i befolkningen, hos arbetare eller ens i nationalförsamlingen, säger svensk-franske lokföraren Axel Persson från det radikala facket CGT till Proletären.

Sophämtarna i Paris är bland de som strejkar mot förslaget sedan mer än en vecka tillbaka, och det var med tusentals ton sopor i drivor på huvudstadens gator, och med tusentals arga demonstranter utanför parlamentsbyggnaden, som nationalförsamlingen skulle rösta om att höja pensionsåldern. 

Men efter att senaten i morse röstat för Macrons kontroversiella reform valde regeringen att inte ta risken att genomföra en omröstning i underhuset som de inte var säkra på att vinna.

Samtidigt tar Macron en stor risk genom att tvinga igenom en reform som mer än 70 procent av fransmännen är emot, enligt en färsk Yougov-undersökning, och där mer än hälften stödjer strejken och fackföreningarnas paroll om att blockera landet tills förslaget fallit.

– Regeringen måste bort. Sophanteringen kan återupptas när de och deras reform är slängd i soporna! säger Axel Persson.

Axel Persson
Privat

Nu återstår att se om Macrons regering överlever sitt höga spel. Kritiken kommer inte bara från de strejkande arbetarna på gatan, missnöjet var högljutt även inne i plenisalen.

Premiärminister Elisabeth Borne hade svårt att överrösta buropen när hon meddelade att regeringen tar till artikel 49.3, och redan har bland andra högerpopulisten Marine Le Pen, som förlorade presidentvalet mot Macron, meddelat att hon lägger misstroendevotum mot regeringen.

Tongångarna var inte mindre hårda från ledamöterna på vänsterkanten.

– Den här regeringen är inte värdig vår femte republik, inte värdig fransk demokrati. Ända fram till slutet har parlamentet förlöjligats och förnedrats, sa kommunistpartiet PCF:s ordförande Fabien Roussel.

Att Macrons regering inte ens ger demokratisk fernissa åt sitt förslag – genom att låta det gå igenom ett parlament där majoriteten knappast representerar de strejkande arbetarna – lär inte gjuta olja på vågorna och få de miljontals som strejkat och demonstrerat mot reformen att lugna sig.

För Axel Persson är det självklart att striden varken är över eller förlorad.

– Strejkerna och protesterna fortsätter.