Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lärare

Marknadshyra är en delseger – men inte för oss hyresgäster

Om vi inte tar kampen nu kommer vi snart se marknadshyror som gäller för alla hyreslägenheter, oavsett byggnadsår.


Fredagen den 4 juni presenteras den av regeringen tillsatta utredningen i frågan om fri hyressättning inom nyproduktion.

Att utredningen från början är en ideologisk beställning från nyliberalismen råder det inga tvivel om. Den enda forskaren i rapporten, Fredrik Kopsch, är till exempel ”senior fellow” i Svenskt Näringsliv-finansierade Timbro.

Just denne Kopsch skrev redan för ett år sedan, på Timbros hemsida, om denna utredning och kallade den då en ”delseger” i jakten på just fri hyressättning. Fredrik Kopsch är ensam forskare i utredningen. Ni förstår själva var detta kommer sluta.

När justitieminister Morgan Johansson presenterar utredningen om fri hyressättning inom nyproduktion är han uppenbarligen nervös och pressad. Fler gånger än det går att räkna till bedyrar han att detta förslag inte kommer påverka befintligt bestånd. Vi som redan bor i en hyresrätt kan vara lugna.

I utredningen presenteras bland annat förslaget att hyrorna i nyproducerade lägenheter ska ske med hjälp av en tariff. I detta fall föreslås inflationen varje år utgöra måttstocken för hyreshöjningen.

Morgan Johansson är lite mer bekymrad över den andra delen som kan avgöra hyran i framtiden, nämligen: ”ändrade förhållanden”. Säg att det byggs en ny busslinje, ny tunnelbanestation eller något annat som hyreskapitalisten anser förändra värdet på lägenheten. Då ska det gå att kräva hyreshöjning.

Just denna del vill Johansson utreda vidare och förhandla med polarna Liberalerna och Centerpartiet. Med tanke på att S 2018 gick till val på nej till fri hyressättning eller marknadshyra kan vi gissa hur dessa förhandlingar kommer sluta.

Sossarna och Morgan Johansson säger sig värna hyresgästen. Johansson menar att denna tariff med inflationen som måttstock innebär en trygghet och långsiktighet. Han nämner inget om hur det kommer gå till när grundhyran för lägenheten bestäms. Eftersom det inte längre sker centrala förhandlingar om din hyra, utan att du och hyreskapitalisten förhandlar om vad som är en skälig peng att betala för ditt boende.

I utredningen finns förslag om att hyran förhandlas om varje gång en ny hyresgäst flyttar in. Den lägenhet som förut hade en hyra på 8.000 kronor i månaden kan alltså landa på 9.000 kronor nästa dag om efterfrågan bara är tillräckligt stor. Tänk då på att det råder bostadsbrist i 212 av 290 kommuner i Sverige.

Samtidigt fortsätter Vänsterpartiet med sina tomma hot om att fälla regeringen. Jag sätter inget hopp till vare sig hot från V eller sossarnas förhandlandlingsförmåga. Vänsterpartiet försöker i skrivande stund skapa vänskapsband med det Centerparti som ligger bakom förslaget.

Jag sätter mitt hopp om rätten till en bra och billig bostad som styrs utifrån standard till den folkliga opinion som rest sig mot utredningen och dess förslag. Låt oss fortsätta sätta press på politikerna, det är det enda som funkar.

Om vi inte tar kampen nu kommer vi snart se marknadshyror som gäller för alla hyreslägenheter, oavsett byggnadsår.