Massvräkningar i Hässelby – privat värd hotar konfiskera ägodelar
Med bara några veckors varsel fick hyresgäster i Hässelby besked att de skulle vräkas. Tre privatägda fastighetsbolag ställde hundratals människor på gatan.
I helgen som gick var det lugnt på Fyrspannsgatan 162 i Stockholmsförorten Hässelby. Några enstaka före detta hyresgäster passerade genom porten till huset som ligger bara några steg från T-banestationen Hässelby Strand.
Proletären träffar Antonia (som egentligen heter något annat), som samlat upp det sista från den lilla lägenhet hon och pojkvännen nu blivit vräkta ifrån.
– Vi fick någon vecka på oss att packa ihop och lämna lägenheten, berättar Antonia. Det enda vi fick säkra besked om är att det skulle vara perfekt flyttstädat, annars skulle vi förlora den deposition vi betalt.
Det var genom ett anslag som sattes upp i porten i mitten av september som hyresgästerna informerades om vad som skulle hända om de inte tömt lägenheten till den 30 september och städat på det sätt bolaget krävt.
”Om inte lägenheten är tömd och flyttstädad kommer vi att behöva tömma den åt dig/er, vilket innebär att ni ej får er deposition tillbaka och era tillhörigheter blir konfiskerade.”
Bolaget är privatägda Rent Xpress, den sista länken i en kedja av bolag som hyrt ut lägenheterna.
Depositionen på 10.000 kronor är en månadshyra i förskott, hyran för lägenheterna på 20-25 kvadrat är mellan 10.000 och 12.000 kronor.
– 10.000 är mycket pengar för oss och ännu har vi inte fått något tillbaka, säger Antonia som tillsammans med pojkvännen fått tillfälligt husrum hos några vänner.
Hyresgästerna skulle vara ute senast den 30 september, och under veckan som gick flyttade de vräkta hyresgästerna ut. Massvräkningen övervakades av polis och socialtjänsten som såg till att de mest behövande i alla fall fick husrum över natten.
Antonia är bara en av ett hundratal hyresgäster som för några veckor sedan fick veta att de var tvungna att flytta. Det var värden Rent Xpress som iscensatte massvräkningen.
Fastigheten på Fyrspannsgatan i Hässelby Strand, ändstationen på T-banans gröna linje och 20 hållplatser från Stockholms City, ägs av Svenska Nyttobostäder som ägnar sig åt uthyrning av företagslägenheter. Svenska Nyttobostäder skrev ett blockavtal med likaledes privata Essens of Living som skulle hyra ut lägenheterna.
Det bolaget skrev i sin tur ett avtal med TTS Holding AB/Rent Xpress som hyrde ut lägenheterna till privatpersoner, vilket Hem & Hyra berättat om i flera artiklar.
Vräkningen av hyresgästerna har sedan genomförts i en omvänd händelsekedja. Efter kriminalitet och polisbesök i huset sade Svenska Nyttobostäder upp kontraktet med Essens of Living, som i sin tur sade upp avtalet med TTS Holding och Rent Xpress.
Hyresgästerna i 100 lägenheter i Hässelby, men också i Sollentuna, hamnade i kläm och ställdes på bar backe. I Sollentuna har en ny hyresvärd, Passion for Homes, börjat hyra ut lägenheterna på Städetvägen. Passion for Homes grundades av den gamle Lundsbergs-eleven Dag Henning. På bolagets hemsida presenteras nyckelpersonerna i bolaget med namn, titel och bild – på en hund.
Hyresgästföreningen har agerat för de vräkta, men bara för de som är medlemmar i föreningen.
– Detta handlar om hyresvärdar som vill tjäna så mycket pengar som möjligt och de utnyttjar bostadsbristen och de utnyttjar hyresgästernas okunskap om sina rättigheter, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen till Hem & Hyra.
Öhman konstaterar att den korta uppsägningstiden strider mot svensk hyreslagstiftning och att Rent Xpress inte har någon som helst rätt att konfiskera hyresgästernas ägodelar.
Svenska Nyttobostäder – som hävdar att företaget inte hade en aning om Essens of Livings och Rent Xpress interna avtal och hur de båda bolagen skött uthyrningen – är ett dotterbolag till fastighetsjätten ALM Equity med ett börsvärde på 7,25 miljarder kronor. Bolagets storägare är Joakim Alm med en privat förmögenhet på minst fem miljarder kronor.
Thomas Traneving är storägare i Rent Xpress. Bolaget redovisade sommaren 2021 ett eget kapital på drygt 44 miljoner kronor.