Hoppa till huvudinnehåll

Medlemsrusch till Svenska freds

Svenska freds- och skiljedomsföreningen har på ett drygt år fördubblat sitt medlemsantal. – Det har skett en så stor omsvängning med Nato på så kort tid, så jag tror att det har blivit en protesthandling att gå med i Svenska freds, säger föreningens ordförande Kerstin Bergeå.

Kerstin Bergeå på en manifestation mot kärnvapen i Stockholm förra året.
Svenska freds

Kerstin Bergeå har varit ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen sedan maj 2022, när Sverige skickade in sin Natoansökan. Ett stormigt år, minst sagt. Inte minst de senaste dagarna, efter att Erdogan gett besked om att Turkiet släpper in Sverige i Nato.

– Jag har aldrig tidigare haft en så intensiv vecka, säger Kerstin Bergeå till Proletären.

Hon har tillbringat veckan jagad av både journalister och medlemmar – men också storbandet Coldplay, som bjöd henne till ett backstage-möte inför konserten i Göteborg.

– Vi snackade om fred i en militariserad värld. De är ett band som bryr sig och har ett stort samhällsengagemang, berättar Kerstin Bergeå.

Vad medlemmarna beträffar så blir de bara fler. Föreningen har växt med 650 medlemmar sedan Erdogan gav Sverige grönt ljus förra veckan, och sedan Rysslands invasion av Ukraina för ett och ett halvt år sedan har medlemsantalet fördubblats – från dryga 5.600 till närmare 11.000.

Sveriges plötsliga Natoansökan var avgörande för många, säger Kerstin Bergeå.

– Det har skett en stor omsvängning med Nato på så kort tid, så jag tror att det har blivit en protesthandling att gå med i Svenska freds. Det blir ett sätt att försöka hålla kvar vid de här värdena, att fredsförebyggandet inte ska komma bort nu när samhället befinner sig i ett militaristiskt tunnelseende.

Många upplever att det blivit mycket svårare att tala om fred och avspänning – åtminstone utan att få epitet som ”kremltroll” kastade på sig. Birger Schlaug kallar ordet fred för det ”förbjudna f-ordet” och Gudrun Schyman blev sågad längs med fotknölarna när hon uttryckte en önskan om en fredlig lösning i Ukraina.

– Det kallas ”war mode”. Är du inte med oss så är du emot oss. Det blir ofta så när kriget kommer nära, säger Kerstin Bergeå.

– Men visst har det blivit mycket mer kontroversiellt att prata om fred. Jag har jobbat med fredsfrågor i 20 års tid utan att det varit särskilt kontroversiellt. Att man nu helt plötsligt kan man få alla de här epiteten klistrade på sig, det är helt klart något nytt.

Kerstin Bergeå beskriver den förra regeringens beslut att ansöka om Natomedlemskap som oerhört förhastat – och framför allt inte förankrat i befolkningen.

– Det är ett enormt stort beslut som har tagits när det rått väldigt stor rädsla i samhället, och så stora beslut borde inte fattas i affekt. Det är en historisk felprioritering.

Händer hos Svenska freds:

  • Organiserar en fredsvandring i Stockholm i september. Bland annat mellan olika ambassader.
  • Håller på med en granskning av den svenska Natoprocessen, som kommer att publiceras i olika steg genom delrapporter. 
  • Producerar Fredspodden. Senaste avsnittet släpptes 3 juli.