Hoppa till huvudinnehåll

Motstånd mot utglesad trafik i tunnelbanan

Tunnelbanearbetarna i Stockholm säger nej till utglesad trafik. Människor behöver t-banan för att ta sig till jobbet, och att trafiken hålls igång minskar också risken för coronasmitta.

Tunnelbanearbetarna vill att trafiken fortsätter att gå som vanligt under coronakrisen.
Mangan02

Arbetarna i Stockholms tunnelbana säger nej till försöken att dra ner på trafiken i t-banan.

– Det är ingen stor kris i trafiken. Vi har en sjukskrivning på 12-13 procent av hela arbetsstyrkan bland tågförarna och normalt är det kanske fem procent. Folk tar det säkra före det osäkra och läget ändras från dag till dag, säger Jannis Konstantis, ordförande för t-banepersonalens fackklubb 111 i Stockholm.

Problemet med utglesad trafik leder till att fler människor samlas på plattformarna. Det i sin tur ökar risken att folk smittas av coronaviruset.

– Om det är så lite folk att det inte spelar någon roll om det är tio minuter mellan tågen, då är det inga problem. Men så länge som det är så många som måste åka med t-banan så är det viktigt att hålla igång trafiken. Vi har tryckt på och sagt nej till de ansvariga. Det ska inte vara lördagstrafik i t-banan, som de ville att det skulle vara i busstrafiken, säger Jannis Konstantis till Proletären.

När Trafikförvaltningen och region Stockholm glesade ut busstrafiken i förra veckan, fick det katastrofala följder för resenärer och personal. Det blev övertrångt på flera busslinjer.

Efter skarp kritik valde ledningen för Stockholms Lokaltrafik (SL) att prioritera linjerna från Värmdö och Nacka, två välbärgade förorter. Samtidigt plockades busslinjen förbi fattiga Brandbergen bort helt. Ansvarig för SL är Kristofer Tamsons (M), medan miljöpartisten Tomas Eriksson är kollektivtrafikregionråd.

Nu sätter t-banepersonalen stopp för lördagstrafik i tunnelbanan. Facket kräver också att den städpersonal som sjukskrivit sig, ska ersättas med personal som går på deltid.

– Ungefär en fjärdedel av städarna har valt att stanna hemma, och anmält sig sjuka. Det handlar ju om att inte ta några risker. Så där har vi ett stort bortfall, säger Jannis Konstantis. Företaget ville ta in en entreprenör som ska täcka det behovet under den här tiden. Vi krävde att man istället och i första hand ska ta upp de som jobbar deltid till heltid och det gick företaget med på.