Hoppa till huvudinnehåll

Multisjuka Agnes vräks trots coronapandemi

Trots att Agnes Fröberg är kroniskt sjuk går fastighetsvärden Legato Konsult vidare med vräkning, mitt i pågående coronakris.

Trots att Agnes Fröberg tillhör riskgruppen väljer värden att vräka henne under den pågående pandemin, något Hem&Hyra var med först att rapportera om.
Montage: Proletären

Agnes Fröberg, 85, tillhör den yttersta riskgruppen vad gäller coronaviruset. Hon har kronisk inflammation i lederna, diagnosticerat magbråck, proteser i båda knäna och är i behov av rollator. Från och med den 23 juli är hon dessutom hemlös.

Fastighetsvärden i stadsdelen Majorna i Göteborg har beslutat att vräka henne från den lägenhet hon bott i sedan 1992. Hyresvärden anser att lägenheten vanvårdats.

Men Agnes Fröberg tror inte att det är hennes påstådda oreda som är anledningen till att värden vill bli av med henne.

– Det verkliga motivet tror jag är att de kan tjäna mycket mer pengar på att göra om lägenheten till hotell, de kan få in mer än tredubbla min hyra då. De har redan flera hotellägenheter i min trappuppgång, säger Agnes Fröberg till Proletären.

– Att jag har vanvårdat min lägenhet är trams. Visst har jag haft mycket prylar här genom åren. Men jag har också renoverat lägenheten tre gånger, för stora summor ur egen ficka, hur går det ihop med vanvård?

Agnes Fröberg berättar att hon fram till för ett par år sedan drev flera konst- och klädbutiker i stadsdelen. När hon hade avvecklat verksamheterna fick hon ett löfte från personerna som övertog lokalerna att de skulle sälja varorna som fanns kvar. Men så blev det inte.

– De skickade istället allt till min lägenhet och jag var för sjuk för att kunna lösa problemet. Så ja, det varit mycket grejer här när värden kommit på besök, men det rör sig om fina saker, inte om nått skräp som de vill få det att framstå som. Det är alltså denna ”oreda” som jag fått klagomål om och nu ska vräkas för.

Agnes Fröberg fick hjälp av Hyresgästföreningens jurister och överklagade domen till hovrätten men fick samma besked.

Många har reagerat starkt på beslutet om vräkning. Bland annat medlemmar i Hyresgästföreningen (Hgf) har engagerat sig och en protest mot vräkningen är planerad till just den 23 juli.

– Det är fint att så många engagerat sig, säger Agnes Fröberg. Jag önskar verkligen att de ändrar sitt beslut. Vi har överklagat hos kronofogden och åberopat folkhälsomyndighetens direktiv så här i coronatider och hoppas nu på det bästa.

Inför de rättsliga förhandlingarna försämrades Agnes Fröbergs hälsa, vilket ledde till att hon blev inlagd på sjukhus. Det blev därför svårt att förbereda sig själv och lägenheten för den rättsliga prövningen.

– Lagmännen gick helt på hyresvärdens linje och beslutade att lägenheten hade vanvårdats och jag skulle bli tvungen att flytta.

Vart ska du ta vägen om vräkningen genomförs?
– Jag vet faktiskt inte. Någon ny lägenhet är ju inte lätt att få och på boenden tar de inte emot mig för jag är för ”pigg”. Jag är ju inte dement.

Vad gäller hotellägenheterna har det visat sig att fastighetsvärden, Legato konsult, inte har bygglov för dessa och en utredning har startats. Läs mer om det i artikeln intill. 

 

Artikeln har uppdaterats 202-07-22 12:59

Fallet Agnes har fått en del medial uppmärksamhet i veckan. Den planerade vräkningen har med rätta upprört många. 

Hundratals personer har visat intresse för facebookevenemanget ”Stötta Agnes - Stoppa vräkningen!”, arrangerat av 18 aprilkommittén och Hyresgästföreningen Västra Göteborg. Hyresvärden har därför backat och Agnes kommer inte längre att bli vräkt.

 – Vi har rätt men vissa matcher går inte att vinna, säger Christer Johansson, vd för Legato konsult till Göteborgsposten.

Han menar att processen har fått ”för stora proportioner”.