Hoppa till huvudinnehåll

Nya strejker i Storbritannien

Strejkande sjuksköterskor demonstrerade på första maj, och både lärare och tågpersonal är också på gång med nya strejker. Motparten är den konservativa regeringen som försöker inskränka strejkrätten.

Strejkande lärare i Brighton den 2 maj.
NEU

Englands fyra lärar- och skolledarfack kommer för första gången att gemensamt koordinera strejkaktioner. Beskedet att skolledarfacken NAHT och ASCL förenar sig med lärarfacken NASUWT och NEU kom efter att NEU:s medlemmar redan strejkade i torsdags förra veckan, liksom i tisdags. Landsomfattande strejkdagar, som kan komma att följas av flera.

Konflikten gäller såväl urholkade reallöner och arbetsvillkor som nedskärningar i den redan hårt pressade skolan. På en gemensam presskonferens betonade Paul Whiteman, generalsekreterare för skolledarfacket NAHT, den unika koordineringen mellan facken. 

– Det här är en aldrig tidigare skådad uppvisning i solidaritet från utbildningsfacken. Det skickar en tydlig signal till regeringen att vår konflikt inte försvinner. Vilka illusioner de än kan ha haft om att vi skulle låta oss nedslås av deras futtiga första bud och vägran att fortsätta förhandla bör ha krossats, sa Whiteman och fortsatte:

– Skolpersonalen tänker inte stå ut med urgröpta löner, krympta skolbudgetar och outhärdlig arbetsbelastning och arbetsvillkor längre, och vi är helt enade tillsammans för att kämpa för förändring.

Toryregeringens skolminister Gillian Keegan är den högst ansvariga för situationen, men hon menar att regeringens bud till lärarna, på en engångssumma på 1.000 pund (cirka 13.000 kronor) i år och en löneförhöjning med 4,5 procent nästa år, är allt hon kunnat göra.

Alla de fyra facken har förkastat budet. NEU lät sina medlemmar rösta om det, och hela 98 procent av NEU:s medlemmar röstade nej.

– Genom att två sina händer från allt ansvar för att lösa dispyten över lärarlöner och finansiering har utbildningsministern förenat läraryrket i sin beslutsamhet att inte acceptera det svaga budet som ligger på bordet, sa Kevin Courtney, som är en av två generalsekreterare för NEU.

– Föräldrar och lärarkåren kommer inte tvivla på att om ytterligare stridsmetoder är nödvändiga så ligger skulden helt och hållet hos regeringen, fortsatte han.

I Wales och Skottland har däremot lärarna kommit överens med motparten. I Wales, där Labour styr, gick lärarna med på en åttaprocentig löneförhöjning, retroaktiv från september förra året.

Och i Skottland, där nationalistpartiet SNP styr tillsammans med de gröna, blev löneförhöjningen sju procent, retroaktivt från april 2022. Därutöver en femprocentig ökning i april i år.

Det är inte bara lärarna som strejkar i England och Storbritannien. Transportfacket RMT är i konflikt med 14 tågoperatörer, samlade i branschorganisationen Rail Delivery Group.

RMT har utlyst en dygnslång strejk till den 13 maj. Lokförarfacket Aslef har utlyst strejker den 12 och 13 maj, samt den 3 juni.

RMT:s ordförande Mick Lynch säger i ett videoklipp till medlemmarna att det är den konservativa regeringen som direkt pressar på för att operatörerna inte ska komma överens med facket. Det vill säga samma regering som försöker inskränka strejkrätten och göra det mycket svårare för facken att ta till strejkvapnet.

Dessutom sammanföll första maj-firandet i Storbritannien med en ny sjuksköterskestrejk. Sjuksköterskorna i facket RCN strejkade från klockan 20 den 30 april till morgonen den 2 maj. De kräver en bättre löneförhöjning än de fem procent som är regeringens bud.