Nynningen släpper nytt efter 43 år
– Det är en jävligt generös platta, säger sångaren Thomas Forssell, om dubbelvinylen som bland annat innehåller liveinspelningar från fjolårets Höj rösten-turné.
Den 5 april släpper det legendariska proggbandet Nynningen sin femte skiva. Det är bandets första på 43 år.
Skivan innehåller främst liveinspelningar från de konserter bandet gjort sedan återföreningen 2016. Bland annat från förra sommarens stora Höj rösten-turné, som hölls i Proletärens regi.
– Det är en jävligt generös platta, säger sångaren Tomas Forssell, om dubbelvinylen.
–Så klart finns det några skönhetsfel, som det alltid gör på liveplattor, men det spelar ingen roll för det är energiskt! En god helhet, framförd av jävligt bra musiker. Ja skulle jag köpt en enda platta i år så skulle jag köpt den! (skratt).
Tomas Forssell berättar om hur taggade de i bandet blev efter återföreningen. Det var ingen nostalgisk återträff, utan en energikick.
– Och det kändes som att de gamla låtarna hade legat som ett gott vin och mognat fram.
Nynningen sitter på en politisk låtskatt och publikresponsen de fått efter spelningarna visar på att det finns en efterfrågan på den typen av musik.
– När vi spelade för ett fullsatt Pustervik 2016 kom både såna som var som oss, 50-60-plussare, men också en ny yngre publik. Många kom fram till oss efteråt och sa ”fan vad vi har längtat efter den här typen av låtar”.
– Och nu har vi spelat ett sjuttiotal gånger sedan dess och det är alltid folk som kommer fram och säger ”fan, vad jag har stagnerat, man borde engagera sig mer!”. Det gör ju att vi blir peppade på att fortsätta spela, både gamla och nya låtar.
Höj rösten-turnén med Nynningen, Sven Wollter och Matilda Magnusson blev en publiksuccé och Proletären kan redan nu avslöja att det smids planer för en uppföljning.
– När vi gjorde den så växte det fram en kemi mellan oss och Sven och Matilda, så det gör vi gärna igen!
Det är alltid folk som kommer fram och säger ”fan vad jag har stagnerat, man borde engagera sig mer!”
Att Nynningen varit med i leken länge blir tydligt när vi talar om Melodifestivalen, som precis har avslutats.
Tomas Forssell menar att det är lätt att duperas av jippot, i och med att det är så glittrigt och lanseras som ”Sveriges största fest”.
– Men många glömde perspektivet – vad ska hända sen? Jo, vinnaren ska ju åka ner och uppträda i Tel-Aviv.
Tomas Forssell drar paralleller till 1975 års alternativa melodifestival, som Nynningen var med och arrangerade. Då skulle Abba spela i Francos Spanien och det var en självklarhet för många artister att ta ställning.
– Egentligen är det ju samma idag! Skillnaden är att Melodifestivalen har blivit så stor i sig, som kulturfaktor, med hela apparaten kring sig. På den tiden hade den inte lika stor genomslagskraft.
– Men jag kanske bara inbillar mig att allting var mycket ”mindre” då.
Tomas Forssell medger också att Israels PR-apparat har varit effektiv. Han har till och med själv bekanta som låtit sig påverkas av den, och i diskussioner ofta lyfter fram att det finns många ”progressiva krafter” i Israel, och att landet ligger i framkant vad gäller HBTQ-frågor och liknande.
– Men man gråter ju varje gång man läser om hur palestinierna behandlas, hur de blir utkörda ur sina hem och får sina odlingar skövlade…
– Och det får man absolut inte glömma.
Vi kommer!
Vi kommer är namnet på Nynningens nya skiva. Det är en dubbelvinyl med fjorton spår.
Förutom inspelningar från 2016 och senare innehåller skivan även fyra spår från 1997. Det är från ett av få gig som bandet gjorde innan återföreningen, en stödspelning för ett nystartat skivbolag som hade en ambition att låta band från förorterna komma fram.
På två av dessa spår sjunger Nynningens före detta frontman, progglegendaren Totta Näslund som dog 2005.
Även Sven Wollter och Matilda Magnusson gästar skivan.
Vi kommer trycks i en begränsad upplaga på 600 exemplar. 100 av dem är reserverade för Proletärens läsare. Håll utkik i kommande nummer för mer information.