Hoppa till huvudinnehåll

Ökände katastrofchefen från Östersund slaktar nu förlossningsvården på Karolinska

50 barnmorskor har sagt upp sig i Karolinskas förlossningsverksamhet i protest mot ledningen. Nu kan Proletären visa att verksamhetschefen på avdelningen varit involverad i massuppsägningar tidigare – då i Östersund. Här är historien om ”katastrofchefen” Maria Söderkvist.

Efter ett massivt drev mot Maria Söderkvist från personalen på sjukhuset i Östersund fick hon istället anställning som verksamhetschef på förlossningen på Karolinska.
Pressbild/Region Jämtland/Härjedalen

Närmare 50 barnmorskor har sagt upp sig på Karolinskas förlossningskliniker i Solna och Huddinge i protest mot dålig arbetsmiljö. Startskottet för massuppsägningarna var ett lokalt arbetstidsavtal som sades upp av ledningsgruppen för projektet Min barnmorska.

Sedan april 2022 är Maria Söderkvist verksamhetschef på förlossningen på Karolinska – och hon är en kontroversiell chef inom den regionala vården i landet.

Fram till den första mars 2022 var Maria Söderkvist hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland/Härjedalen. Under hennes styre drev ledningen igenom stora besparingar, vilket ledde till massuppsägningar, och sade upp ett lokalt kollektivavtal som gav sjukhusets under- och sjuksköterskor mer jobb för mindre pengar.

Personalen på Östersunds sjukhus anordnade massdemonstrationer mot ledningen ett flertal gånger och när Proletären besökte Östersunds sjukhus under våren 2019 stod ett helt våningsplan på kirurgkliniken tomt på grund av besluten från ledningen i Östersund.

Vid slutet av Söderkvists tid i Region Jämtland/Härjedalen krävde både vårdanställda, Vårdförbundet och Läkarförbundet hennes avgång.

– Det hon [Maria Söderkvist] och den tidigare ledningen stod för var en fullständig katastrof. Det finns patienter som dött i onödan på grund av den tidigare ledningens agerande, sa Östersundsläkaren Oskar Knutsson till Proletären för knappt ett år sedan.

När Maria Söderkvist slutade menade både hon och Region Jämtland/Härjedalen att hon sade upp sig själv. Men strax efter uppdagades det att Söderkvist fick sparken, men kunde ändå kvittera ut 1,4 miljoner kronor som fallskärm, enligt avtalet mellan Regionen och ledningen.

Bakom rekryteringen av Söderkvist till Karolinska stod Heidi Stensmyren, chef för Tema kvinnohälsa på Karolinska universitetssjukhuset. Under rekryteringsperioden var Stensmyren medveten om kritiken mot Söderkvist men hon valde ändå att anställa henne.

– Vi vill att våra barnmorskor och obstetriker ska kunna ge kontinuitet för den födande och då är det en tillgång att ha en chef med lång erfarenhet av att jobba på högre nivå i en region – det har Maria Söderkvist. Att vi har valt henne är en sammanvägd bedömning av behovet av stabilitet och kontinuitet i förlossningsvården, svarade Heidi Stensmyren när Dagens Medicin tog upp kritiken mot Söderkvist.

Att Söderkvist ska erbjuda en kontinuitet inom förlossningsvården står dock i skarp kontrast mot det som nu händer på Karolinska. Maria Söderkvist har varit med och sagt upp det lokala arbetstidsavtalet kopplat till projektet Min barnmorska i Huddinge – som nu lett till massuppsägningar av barnmorskor på Karolinska.

I Proletären riktar Barnmorskeförbundets ordförande i Stockholm, Anja Lundström, nu skarp kritik mot ledningen för Karolinskas förlossningsverksamhet.

– Vi har haft medvind inom förlossningsvården sedan ett halvår tillbaka men nu har man kört allt i sank. Ledningen måste inse att de gjort fel, valt fel och kommunicerat fel. Just nu har vi tappat all luft som fanns tidigare.