Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande brister på förskola - barn går hungriga

Friskolekoncernen Tellusbarn är återigen i blåsväder. Nu vittnar personal om missförhållanden på en av förskolorna som drivs av företaget där skolminister Lotta Edholm satt i styrelsen fram till förra året.

Friskolekoncernen Tellusbarn har gjort en vinst på 33 miljoner kronor sedan 2012.
Tellusgruppen Facebook

Den privata förskolan Torget i Rinkeby utanför Stockholm har tidigare uppmärksammats i media för sina brister. Nu vittnar anställda till SVT om att barnen går hungriga och behöver äta sig mätta på knäckebröd.

Även föräldrar uttrycker sin oro och säger att barnen är hungriga när de kommer hem – direkt efter mellanmålet.

Friskolekoncernen Tellusbarn har gjort en vinst på 33 miljoner kronor sedan 2012, enligt Dagens ETC. De hade ett mål att växa till 50 förskolor till 2015 och därför skar de ner på budgeten – däribland på maten. 

Redan 2014 gjorde Uppdrag granskning ett program om förskolan. Då hade förskolan, som då hette Hälsans förskola, en matbudget på nio kronor per person och dag. Även nu, nästan tio år senare, menar anställda att barnen inte får tillräckligt med mat. 

Pedagogerna som SVT har pratat med vittnar om att matrester blandats ihop till en enda sörja som serverats till barnen. Det gjorde flera barn magsjuka, menar dem. 

På koncernens hemsida står det däremot att barnen till stor del ska få en ekologisk kost. Men maten inhandlas i Rinkebys lokala butiker, enligt de anställda.

Tellusbarn grundades och drivs av Bijan Fahimi och Narges Moshiri. Bijan Fahimi är tidigare riksdagsledamot för Liberalerna, som varit pådrivande för det världsunika svenska systemet med skattefinansierade friskolor.

Tellusgruppen/Montage: Proletären
Bijan Fahimi och Narges Moshiri

Nuvarande skolminister Lotta Edholm (L) har själv haft en framträdande roll i företaget. Hon sålde sina aktier och lämnade sin styrelsepost i Tellusgruppen först när hon blev minister i höstas.

SVT Nyheter har tagit del av bilder och filmer från verksamheten på förskolan Torget, där det bland annat syns att ett lås satts upp på kylskåpet. 

En dold inspelning har också avslöjat att den tillförordnade rektorn Narges Moshiri ska ha uppmanat att inte orosanmäla om man misstänker att barn far illa. Detta för att det kan ge förskolan dåligt rykte och därmed förlorar de pengar på det.

– Privatpersoner kan välja att anmäla, men när man jobbar med barn då måste man anmäla, det är inget man kan välja. Man har anmälningsplikt i tjänsten, säger Patrik Bálint, biträdande enhetschef för familjehemsvården inom socialtjänsten i Järva stadsdelsförvaltning, till SVT Nyheter.

Under det senaste halvåret har 15 anställda sagt upp sig från förskolan Torget, enligt SVT. Men flera väljer att jobba kvar.

– På grund av barnen, det kändes inte rätt att lämna dem så här, säger en anställd till SVT.

Av Skolinspektionen får friskolekoncernens förskolor goda omdömen. Enligt en granskning i Dagens ETC instruerades personalen att i detalj förbereda sig för besöket.

– Narges förklarade för oss hur vi ska förbereda oss inför mötet. Hur vi ska svara om de ställer en fråga plötsligt. Hon sa hur alla ska sitta och göra saker med barnen på avdelningarna. Det var bara vid det tillfället som hon har visat intresse för barnens aktiviteter, säger en tidigare anställd på förskolan till Dagens ETC.