Organiserar humanitär luftbro – men fortsätter sälja vapen
Sverige har fått EU:s uppdrag att organisera en humanitär luftbro till Jemen, där flera års krig lämnat landet i ruiner. Detta samtidigt som svenska vapen används mot civilbefolkningen i Jemen.
Nyligen levererade svenska krigsmaterialkoncernen Saab de första exemplaren av det flygburna sensorsystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten, en av parterna i den koalition som lagt Jemen i ruiner. Global Eye-avtalet sträcker sig från 2020 till 2022 och är värt 1,3 miljarder kronor.
– Under väldigt långt tid har vi kritiserat den svenska vapenexporten till Saudiarabien och alla de andra länderna som deltar i den saudiledda koalitionen. Förenade Arabemiraten är en storkund och också ledande i koalitionen som är ansvarig för förödelsen i Jemen, säger Linda Åkerström som är talesperson om nedrustningsfrågor och vapenexport på Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Civilbefolkningen i Jemen är extremt hårt drabbad, och coronapandemin förvärrar situationen. Nära 200.000 människor har dödats och enligt FN är landet nära en enorm svältkatastrof.
Sverige ska nu på EU:s uppdrag organisera en humanitär luftbro till Jemen.
– Det är märkligt och väldigt sorgligt att man fortsätter att godkänna de här affärerna samtidigt som man med andra handen, vilket ju i sig är väldigt bra, försöker verka för en fredlig lösning på konflikten och stötta det humanitära arbetet i landet, säger Linda Åkerström till Proletären.
– Det beskrivs ofta som att den svenska vapenexportpolitiken handlar om att väga olika intressen mot varandra. När man fortsätter att godkänna vapenaffärer till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien blir det väldigt tydligt att man sätter den svenska vapenindustrins intressen före mänskliga rättigheter och säkerheten för folket i Jemen, konstaterar Linda Åkerström.
Samtidigt handskas Saab nu också med en beställning från den amerikanska armén på ammunition till ett värde av 930 miljoner kronor. Ammunitionen ska användas till raketgeväret Carl Gustaf. I ordern ingår också pansarskottet AT4.
Carl Gustaf och AT4 är två av Saab:s storsäljare, sålda till ett 40-tal länder. Vapnet används flitigt i USA:s olika krig över hela världen; engångsgeväret Carl Gustaf togs i bruk redan 1948 och har sedan använts bland annat i Vietnamkriget samt i de amerikanska invasionerna i Irak och Afghanistan.
Det var för drygt ett år sedan som Saab och den amerikanska staten kom överens om ett avtal där USA:s armé under fem år betalar 4,2 miljarder kronor för krigsmaterial från Sverige. Enligt Saab kommer vapnen att användas av den amerikanska marinen, armén och krigsledningsorganisationen Special Forces Command.
Men vapnen används inte enbart av den amerikanska armén. 2012 fick Saab kritik av EU sedan Carl Gustaf använts i den burmesiska arméns uppmärksammade fördrivning av Rouhingafolket i norra Burma (Myanmar). EU hade lagt ett embargo på de svenska vapnen, men den burmesiska armén kunde utan problem köpa dem från Indien.
Flera terrororganisationer, bland dem IS och somaliska Al-Shabab, har också fått tillgång till och kunnat använda granatgeväret i sina terrorattacker. Pansarskottet AT4 har använts av knarklangare och andra kriminella.
Saab ägs av familjen Wallenberg. Affärerna med krigsmaterial är lönsamma: när resultatrapporterna för andra kvartalet i år släpptes nyligen, redovisade Saab en vinst på 1.114 miljoner kronor före skatt. Trots coronapandemin är det bättre än resultatet för motsvarande period i fjol, då Saab tog in 1.074 miljoner kronor.
”Vi vill inte ha era varma hjärtan – vi vill att ni slutar sälja vapen till saudierna”