Hoppa till huvudinnehåll

Palestinsk marxist förbjuds att tala – måste undvika möten med fler än tio personer

Tyska myndigheter har förbjudit den palestinsk-kanadesiske författaren Khaled Barakat att tala på möten i Tyskland. Repressionen mot palestinaaktivister, inklusive judar som är kritiska till Israel, ökar.

Khaled Barakat
Aage Christensen/Arbejderen

Den palestinsk-kanadensiske författaren och marxisten Khaled Barakat har förbjudits att tala på politiska möten i Tyskland och hotas med fängelse om han bryter mot förbudet. När Khaled Barakat skulle tala på en solidaritetskonferens i Berlin i slutet av juni som han möttes av poliser när han anlände till platsen för konferensen.

– En grupp poliser kom fram till mig och en sa: ”Du ska ha ett arrangemang här ikväll och du är talare. Du får inte tala.”, säger Khaled Barakat till nättidningen Electronic Intifada.

Myndigheterna menade att hans tal skulle vara ”antisemitiska”, att det skulle innebära ett hot mot den allmänna ordningen, och förstöra relationerna mellan Tyskland och Israel. Khaled Barakat och hans fru fördes till polisstationen där han fick ett åttasidigt dokument från landets migrationsmyndigheter som förklarade att han ålagts med restriktioner vad gäller politisk aktivitet så länge han befinner sig i Tyskland.

Enligt restriktionerna får Khaled Barakat inte delta eller tala på offentliga politiska arrangemang, och måste också undvika sociala arrangemang med fler än 10 personer. Bryter han mot restriktionerna, som enbart gäller honom och inte hans fru, som är aktivist men inte kommer från Palestina, riskerar han upp till ett års fängelse.

– Efter att jag blivit tillsagd att erkänna att jag tagit del av dokumentet släpptes vi från polisstationen. Vi noterade också en ökad polisnärvaro på vägen hem, berättar Khaled Barakat för Electronic Intifada.

Khaled Barakat misstänkliggörs också för att ha kopplingar till den palestinska marxistiska befrielseorganisationen PFLP, som är terrorlistad av Israel, EU och USA – men inte på något sätt förbjuden i Tyskland.

Khaled Barakat tillbakavisar bestämt alla påståenden om att hans tal skulle vara antisemitiska. I dokumentet finns heller inga exempel på vad Khaled Barakat skulle ha sagt eller gjort som kan stämplas som antisemitism. Själv menar han att påståendena är en del av en kampanj, i Tyskland men också i resten av Europa, som vill stämpla all israelkritik som antisemitism.

Tidigare i år utvisades den palestinska aktivisten Rasmea Odeh, som skulle tala på ett arrangemang på Internationella kvinnodagen, från Tyskland av liknande skäl. Nyligen har också Organisationen Judisk röst för en rättvis fred i Mellanöstern har fått sina bankkonton nedstängda efter att de vägrat ta avstånd från BDS-rörelsen, som uppmanar till bojkott av Israel.

Därutöver står två israelisk-judiska aktivister och en palestinsk aktivist inför rätta i Tyskland efter att ha stört en israelisk politikers tal på en konferens i Berlin 2017, vilket i israelisk media beskrivits som en ”antisemitisk attack”. Aktivisternas advokater har varnat för att en fällande dom kan innebära att kritik mot Israel och mot ideologin sionism likställs med antisemitism.

I maj antog det tyska parlamentet, med kristdemokratiska CDU i spetsen, en resolution som beskriver BDS-rörelsens argument och metoder som en del av ett antisemitiskt mönster, och som lovar att motarbeta alla som ifrågasätter Israels rätt att existera eller ”rätt att försvara sig”. Högerextrema Alternativ för Tyskland, AfD, ville gå ett steg längre – och helt förbjuda bojkottrörelsen.