Hoppa till huvudinnehåll

Proletären utan mediestöd: ”Nu gäller det att lita till egna krafter”

Det nya mediestödet är klart. Flera tidningar, både till höger och vänster, blir utan allmänt redaktionsstöd och får nöja sig med övergångsstöd. Däribland Proletären, som inte anses vara tillräckligt stor för att vara av särskild vikt för mediemångfalden.

– Proletären är Sveriges enda kommunistiska nyhetstidning och skiljer ut sig, både till stil och innehåll, från såväl högerns som vänsterns medier, säger August Eliasson.
Proletären

Under måndagen presenterade Mediemyndigheten besluten om vilka som får det nya mediestödet för 2024. En lång rad politiska tidningar, både till höger och vänster, nekas allmänt redaktionsstöd och får istället det tillfälliga övergångsstödet. En av de tidningarna är Proletären.

– Vi har räknat kallt med att de skulle hitta sätt att sålla bort oss, så jag är inte överraskad. Nu gäller det att lita till egna krafter, säger August Eliasson, chefredaktör för Proletären.

I Mediestödsnämndens bedömning för Proletären framgår att tidningen uppfyller kriterierna för att vara ett allmänt nyhetsmedium, med ett redaktionellt innehåll av sådan omfattning att det har betydelse för bevakningsområdet. Tidningen har också, enligt Mediestödsnämnden, en allsidig nyhetsförmedling med ett brett utbud av ämnen och perspektiv, och granskar för demokratin grundläggande skeenden.

Trots det beviljas Proletären inte allmänt redaktionsstöd. Detta eftersom tidningen anses vara för liten sett till den nationella mediemarknaden och att nyhetsbevakningen och innehållet inte anses vara ”av särskild vikt för mediemångfalden”.

– Det är ett fullständigt godtyckligt sätt att se på mediemångfalden. Proletären är Sveriges enda kommunistiska nyhetstidning och skiljer ut sig, både till stil och innehåll, från såväl högerns som vänsterns medier. Men mediestödsnämnden verkar resonera så att bara de stora dominerande, till allra största delen borgerliga, nyhetsmedierna är viktiga för mångfalden, säger August Eliasson.

Av vänstermedier är det bara Dagens ETC som beviljas allmänt redaktionsstöd. Tidningar som Flamman, Arbetaren, Offensiv med flera får bara övergångsstöd. Inte heller högertidningar som Nya Tider, Bulletin och Kvartal får allmänt redaktionsstöd, utan bara övergångsstöd.

Totalt delar mediestödsnämnden ut 810 miljoner kronor. En stor del av pengarna går till lokalmedier – varav merparten ägs av ett fåtal privata mediekoncerner. Så får till exempel Bonniers 26 lokala tidningar totalt 178 miljoner kronor. Stampens 15 tidningar får 68 miljoner kronor.

När övergångsstödet fasats ut under en femårsperiod kommer dock även många lokalmedier få betydligt mindre än idag. Klart är ändå att det är borgerliga tidningar med starka ägarintressen som kommer att stå som vinnare.

– Det kommer att vara dåligt för mediemångfalden, dåligt för oss som vågar stå upp för Palestina, mot USA och Nato, och dåligt för alla som kämpar mot nedskärningar och högerpolitik. Men bra för kapitalisterna och högern.

För Proletärens del handlar det nu om att ställa om för att inom några år stå helt på egna ben. För att säkra en fortsatt utgivning har Proletären bland annat lanserat en insamling som på bara en och en halv månad genererat över 450.000 kronor.

– Tack vare att vi blivit fler prenumeranter, att fler valt att ta stödprenumerationer och framförallt att så många stött oss i insamlingen med både stora och små summor, så är jag säker på att vi inte bara kommer att överleva, utan på sikt också stå starkare, avslutar August Eliasson.

 

Vill du stödja Proletären? Ta en prenumeration här, eller skänk pengar till Proletärens insamling. Sätt in ett bidrag på Swish 1234650446 eller PG 723750-6. Markera insättningen: PROLETÄREN24. Vi redovisar namnen i papperstidningen med jämna mellanrum. Om du vill vara anonym, skriv ANONYM.