Hoppa till huvudinnehåll
Av
alexandra.nylund@proletaren.se

Krönika: Restaurang eller vårdcentral?

När Kortedala Nya Vårdcentral öppnade kunde man få ett kilo kaffe om man listade sig där. Men jag vill inte ha kaffe, jag vill ha tryggheten i en välfungerande vårdcentral.


Betyg och recensioner av till exempel restauranger blir allt vanligare och de som får låga betyg kan få det kämpigt. Recensioner som ställer till det kan vara i stil med:

”Imponerad över hur mycket som kan gå fel”, ”Det enda positiva är de generösa öppettiderna” och ”Otroligt dåligt och oseriöst bemötande!”.

Detta är exempel på riktiga recensioner som lämnats av missnöjda kunder. Men de är inte restauranggäster, som man kanske skulle kunna tro. Nej, sågningarna kommer från missnöjda ”kunder” som besökt privatägda Kortedala Nya Vårdcentral i Östra Göteborg.

Det var även min vårdcentral, innan den förra veckan gick i konkurs.

Jag valde att lista mig på Kortedala Nya Vårdcentral när jag flyttade till Göteborg för sju år sedan, av den enkla anledning att den låg närmast mitt nya hem. Jag läste inga recensioner, jag nappade inte heller på erbjudanden som kom i form av reklamblad från andra vårdcentraler i andra stadsdelar. Vården borde ju vara likvärdig överallt, tänkte jag. Dessvärre var det långt ifrån verkligheten.

Den offentliga vården raseras av nedskärningar och den privata existerar för att generera vinst, med våra skattepengar som grund, till ägarna. I båda fallen blir personal och patienter lidande. Att det idag refereras till sjuka människor som ”kunder” är i sig sjukt.

Förr gick man till den vårdcentral som låg närmast ens hem, det var där man automatiskt listades. Man behövde inte läsa recensioner och jämföra betyg. Vårdcentralen behövde inte heller göra reklam för att man skulle komma dit, det gjorde man – om man var sjuk.

Idag har vi, istället för tryggheten i likvärdig vård, den av högern bejublade valfriheten att välja mellan en uppsjö vårdcentraler. Tyvärr med varierande kvalitet på produkten – vård. Väljer du en dålig vårdförsäljare är det ditt eget fel.

Att vårdcentraler idag behöver slåss om ”kunderna”, göra reklam och komma med erbjudanden är ju inget konstigt – nu när vård är en vara på en marknad.

”Lista dig hos oss – få ett kilo kaffe” hade Kortedala Nya Vårdcentral som erbjudande när de öppnade. Men jag vill inte ha kaffe, jag vill ha tryggheten i en välfungerande vårdcentral, i den stadsdel jag bor i.

Nu när jag står utan vårdcentral har jag istället valfriheten att välja mellan 64 konkurrerande vårdcentraler i Göteborg. I jakten på god vård förväntas jag nu jämföra betyg så att jag väljer en bra vårdcentral.

Efter en snabb sökning ser jag att de två högst rankade vårdcentralerna i Göteborg ligger 1,5 timme bort med spårvagn och båt, respektive en timma bort med spårvagn. Inte helt otippat ligger dessa i välbärgade områden.

Som sjuk (eller ”kund” som marknads- och valfrihetsvurmarna kallar det) ska man inte behöva åka 1,5 timme i kollektivtrafiken – och dessutom riskera att smitta andra, man ska ha närhet till god vård oavsett vart man bor.

Att restauranger får betyg och recensioner är inget konstigt, det är upplevelser man köper för att unna sig något, för att fira en födelsedag eller ha en AW med jobbet. Vård däremot, söker man inte för skojs skull. Det ska finnas trygghet och likvärdig vård, inte påtvingad valfrihet med enstaka guldkorn.