Så fjäskar regeringen för it-jättarna
Regeringen fjäskar och häller pengar över de amerikanska it-jättarna Amazon, Facebook och Google. Allt för att de ska etablera sig här. Men leder det till klirr i statskassan och mängder med arbetstillfällen? Aftonbladets granskning säger nej.
I ett brev adresserat till Amazon, Facebook och Google vädjar tre svenska toppministrar till de amerikanska it-jättarna om att de ska etablera sig i Sverige. Ministrarna skriver att regeringen är beredd att göra allt i sin makt för att tillgodose deras behov:
”Vi är redo för business och står till er tjänst”, avslutas brevet som är signerat vice statsminister Isabella Lövin (MP), dåvarande närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) samt dåvarande energiminister Ibrahim Baylan (S).
Det hela avslöjas av Aftonbladet i en ny granskning.
Brevet skickades veckan innan midsommar 2017. Tre år senare står det klart – it-jättarna verkar ha hört ministrarnas böner.
Amazon vill satsa stort i Sverige. Till hösten kör de igång e-handeln och inviger ett lager i Eskilstuna. Dessutom har de byggt tre stora serverhallar i Mälardalen.
Facebook har sedan tidigare två serverhallar i Luleå och bygger nu en tredje. Den äldsta anläggningen öppnade redan 2013 och var den första utanför USA.
Serveranläggningar är riktiga elslukare. Amazons anläggningar väntas var och en dra lika mycket el som en mellanstor stad – och Facebooks anläggningars förbrukning kan enligt Svenska Dagbladet jämföras med elbehovet för Västerås.
För att bana väg för it-jättarna sänkte regeringen elskatten för datacenter med 97 procent för två år sedan. Ett beslut som enligt Aftonbladet innebär att en vanlig villaägare betalar ungefär 90 gånger högre elskatt än några av världens rikaste företag.
Vad bolagsskatt beträffar har dessa giganter i flera granskningar avslöjats med att smuggla ut sina vinster till skatteparadis och på andra sätt finta Skatteverket, till exempel genom att bara skicka fakturor via utländska dotterbolag.
Enligt Institutet för reklam- och mediestatistik och techsajten Breakit drar Google, som med sina 90 procent av sökmarknaden i princip har monopol i Sverige, in omkring 5,5 miljarder kronor om året, men redovisar bara 630 miljoner. Detta innebär att staten går miste om cirka 1,2 miljarder kronor i skatt.
Men leder regeringens röda matta för IT-jättarna till nya anställningar? Inte så många, visar det sig. Och allt annat än trygga.
På Facebooks serveranläggning i Luleå arbetar bara 56 personer. Till detta hör att Facebook fått etableringsbidrag på sammanlagt 139 miljoner kronor, alltså omkring 2,5 miljoner i statligt stöd per anställd.
Dessa omfattas inte heller av kollektivavtal, trots idoga försök från fackförbundet Unionen.
– Facebook är emot kollektivavtal. Vi har besökt dem och vi har pratat med dem. Men de tackar nej och säger att det inte är något för dem, säger Ia Hamn, Unionens centralombudsman och ansvarig för it-avtalet på Unionen till Aftonbladet.
Ökänt fackfientliga Amazon lär inte heller teckna kollektivavtal i första laget. I Tyskland har fackförbundet Verdi i snart åtta års tid kämpat för att få till ett kollektivavtal. Trots ett flertal strejker och walkouter vägrar it-jätten att sätta sig vid förhandlingsbordet.
Aftonbladet avslöjar också att it-jättarna gärna importerar arbetskraft. Specialutbildad personal flygs in från utlandet för att sköta deras serverhallar.
Dokument från Migrationsverket visar att Amazon, Google och Facebook ansökt om 228 arbetstillstånd för personer utanför EU. Nästan alla ansökningar har beviljats.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln hävdades felaktigt att Facebooks anläggningars förbrukning, enligt Svenska Dagbladet, motsvarar hela den svenska industrins elförbrukning. Rätt ska vara att att det motsvarar Västerås förbrukning: Läs SvD:s formulering här.