Hoppa till huvudinnehåll
Av

Från oss som bygger landet: SD-röstande arbetare är högerns kanonmat

Låt dem kalla sig vad de vill, så kommer vi andra ihåg vad det enda är som fascister och nazister är duktiga på: att först med manipulationer och sedan med kommandon dra in befolkningar i våldsspiraler.


Har det någonsin funnits ett på en och samma gång fegare och mer känslokallt gäng svenska politiker än de sverigedemokratiska ledarfigurerna? ”Vi måste kunna ha åsikter”, förklarade en av dem, Richard Jomshof, nyligen. Men vilka ”vi”?

När han uttryckt sitt högst personliga hat mot islam och spätt på terrorhotet mot Sverige tar han skydd bakom sina livvakter, och så får vi andra ge oss ut i folkvimlet och kollektivtrafiken för att ta våra barn till förskola och skola och oss själva till och från våra jobb. Jomshof har tagit sitt namn efter en sorts särskilt hårdföra vikingar, men han är bara modig med andra människors liv, inte sitt eget.

Man ska inte förvånas över honom. Visste han faktiskt inte vad han höll på med skulle han i stället vara den största idioten någonsin i svensk politik. Men vet gör han ju så väl, han och de andra sverigedemokraterna som år efter år systematiskt driver hat mot muslimer. Den situation vi befinner oss i nu i Sverige är precis den Jomshof och hans meningsfränder hela tiden har tänkt baxa fram oss till. Ett tillstånd av krypande hot i förflyttning mot något som kommer att bli ännu värre, mycket värre, om de kan fortsätta utveckla sin agenda.

Det är förstås inte bara sverigedemokrater som visar känslokyla. ”Jag tycker alla ska ha is i magen nu”, sa å sin sida Ulf Kristersson, han som styr Sverige ihop med Jomshof och gänget. Åker han tunnelbana mycket, då? Går han ofta i gallerior och handlar?

Jo, borgerligheten lirar bra med de bruna. Den tjänar på det bland annat i form av ständigt utvidgade ekonomiska privilegier och skolor som ger fuskbetyg åt de egna barnen så att de kan sno utbildningsplatser från andras ungar som förtjänar dem bättre. Möjligtvis börjar den undra nu var någonstans koranbränningar och terrorhot smugglades in i dealen.

Men vanliga knegare som röstar blåbrunt och särskilt de som röstar på sverigedemokraterna, vad är det som driver dem? Det är på deras bekostnad den offentliga vården utarmas allt mer och skolan fortsätter vara en lekstuga för fifflare. De är de som sliter ut sig, förolyckas på byggen och fabriksgolv och blir fattigpensionärer.

Det är deras ungar som får köa i månader och år till BUP. De är de som sitter med bostadslån och hyror som är som långsamma strypningar. Och det är de som åker tunnelbana i terrorhotstider. Vad tänker de när det enda de får i utbyte för att de röstat blåbrunt är rollen som... samhällets kanonmat?

Sverigedemokraternas högsta företrädare brukar visa upprördhet när deras parti antyds ha kopplingar till fascism och nazism. Men vilka egenskaper är det som utmärker fascister och nazister? Empatilöshet, hänsynslöst maktbegär, ett behov av att peka ut ”främlingar” och ”fiender” för att sedan kunna förtrycka dem eller utrota dem. Precis det som utmärker den sverigedemokratiska ledarklicken.

Låt dem kalla sig vad de vill, så kommer vi andra ihåg vad det enda är som fascister och nazister är duktiga på: att först med manipulationer och sedan med kommandon dra in befolkningar i våldsspiraler. Allt som oftast inkluderande krig, medverkan till folkmord och i spiralens ände länder i ruiner.

Det ”folk” som fascister och nazister ger sig ut för att tala för är bara det som finns i deras idévärld. Folket i verkligheten skiter de i.

Jonas Aghed
Bibliotekarie