Hoppa till huvudinnehåll

Seger för strejkande postanställda i Finland

Poststrejken i Finland slutade med seger för de anställda, efter att flera sympatistrejker brutit ut.

Strejken i Finland ledde till seger för de postanställda.
Facebook/PAU

Fackförbundet PAU och arbetsgivarorganisationen Palta har efter flera försök kommit överens och därmed är den stora poststrejken över, rapporterar Svenska Yle.

Startskottet för strejken var ett förslag om nytt kollektivavtal som innebar lönesänkningar på 30-50 procent för de anställda. Den svåraste frågan har handlat om en så kallad avtalsshopping för 700 postsorterare och omkring 9.000 postanställda har strejkat de senaste två veckorna.

Flera sympatistrejker bröt ut vilket bland annat påverkat färjetrafiken mellan Sverige och Finland.

– Det här är inte en principiell vinst, jag värnar om arbetstagarnas löner och arbetsvillkor. Det handlar om lågavlönade människor, så jag är nöjd att vi lyckats trygga dem, säger PAU:s ordförande Heidi Nieminen till YLE.

– Jag har varit i kontakt med regeringen och konstaterat att det inte är acceptabelt att ett statsägt bolag flyttar anställda till ett billigare kollektivavtal.

Arbetsgivarorganisationen Paltas vd Tuomas Aarto är skeptisk till att "utomstående" blandat sig i kollektivförhandlingarna. Röster från rederierna har också höjts där man kräver ett slut på sympatistrejkerna.

Nu krävs solidaritet, inte bara i ord utan i verklig handling!

Heikki Männikkö, chefredaktör på den socialistiska tidningen Kansan Ääni, beskriver strejken som en seger för arbetarna.

– I avtalsshoppingens tidevarv kan man säga att de strejkande vann till 95 procent. De fick behålla förhandlingsrätten med fackförbundet PAU medan arbetsgivarna säger att strejken endast flyttade problemen framåt i tiden, säger han till Proletären.

Vilken roll spelade sympatistrejkerna?

– Sympatiåtgärderna var helt nödvändiga, utan dem hade arbetsgivarna aldrig gått till förhandlingsbordet. Glöm inte att de stora bolagen har tjänat storkovan under hela EU-epoken. De har gott om resurser att vänta ut enskilda strejker, säger Heikki Männikkö som betonar vikten av solidaritet, även över nationsgränserna.

– Nu krävs solidaritet, inte bara i ord utan i verklig handling! Den här gången lyckades pakethanterarna behålla sina löner, men vi räknar med bittra strider i vårens avtalsförhandlingar för alla yrkesgrupper, avslutar Heikki Männikkö.