Seko vill lyfta arbetstidsförkortning i avtalsrörelsen
Fackförbundet Seko går utanför LO:s samordning och vill se skarpa krav om arbetstidsförkortning redan nu. LO-ledningen vill utreda frågan.
Seko vill att LO nu tar upp frågan om en arbetstidsförkortning redan nu, i avtalsrörelsen 2025. Det meddelade förbundets ordförande Gabriella Lavecchia på en pressträff nyligen.
Seko organiserar cirka 71.000 medlemmar inom bland annat post- och telesektorn samt sjöfolk och väg- och banarbetare.
– Arbetstidsförkortning är ett väldigt bra krav. Varför ska man utreda det, saken är ju självklar, säger postanställde Sekomedlemmen Olle Carnehagen i Stockholm. Folk vill ha det. En utredning är till för att stilla ilskan och sedan om tre år så har utredningen arkiverats eller så har vi fått fem minuters längre lunchrast.
– Det har väl gjorts hur många utredningar som helst, men det här är något man kan införa direkt, säger Olle Carnehagen till Proletären.
Lokföraren Moa Friman håller med:
– Kortare arbetstid, det tycker jag alla borde ha. 40 timmar per vecka är mycket. Vi har ju redan kortare arbetsvecka eftersom vi jobbar skift. Det är jättebra med de extra timmarna, säger Moa Friman. Jag tycker absolut att man ska korta veckan för de som jobbar 40 timmar.
Men en mer direkt handläggning av frågan om arbetstidsförkortningen möter motstånd inom LO-ledningen. Övriga förbund vill utreda frågan. En av de drivande i ”utredningslinjen” är LO:s nyvalde avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, tidigare på samma post i Metall och då en av männen bakom det så kallade märket, den lönenivå som Metall och arbetsgivarna bestämmer i samförstånd, och som sedan alla fackförbund har att rätta sig efter.
– Det går inte att hafsa iväg [frågan om arbetstidsförkortning], säger Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet.
Han får stöd av Metalls ordförande Marie Nilsson:
– Ju mer man tittar på frågan om kortare arbetstid, ju mer inser man hur komplex den är, säger Marie Nilsson vars förbund haft arbetstidsförkortningen på dagordningen i 30 år – utan att något har hänt.
Viktor Risling, kundservicevärd i tunnelbanan i Stockholm och medlem i Seko, hoppas att förbundet inte bara håller fast vid kravet.
– Vi ska köra det stenhårt, också. Det är ju inte bestämt än att Seko ska gå utanför samordningen, men vi vill att man ska gå fram med arbetstidsförkortningen [i avtalsrörelsen] redan nu. Jag hoppas att man kommer att hålla i kravet, säger han till Proletären.
Behöver frågan utredas en gång till?
– Nej!
”Kortare arbetsdag är en arbetsmiljöfråga”
- Kommunal drev kravet på sex timmars arbetsdag fram till 2006 då ledningen valde att istället fokusera på rätten till heltid och högre löner.
- Beslutet fattades efter en medlemsundersökning 2005 som förbundsledningen valde att tolka som att intresset för arbetstidsförkortning var svalt hos medlemmarna.
- I själva verket tyckte bara var tionde medlem att 40 timmars arbetsvecka var lagom. 71 procent tyckte att arbetsveckan borde vara 35 timmar eller kortare.
Sekobasen Gabriella Lavecchia menar att förbundet har stöd i besluten på LO-kongressen i maj i år. Kongressen tog tydligt ställning för kortare arbetstid men när detta sedan gått vidare till LO:s representantskap har besluten vattnats ur.
– Vår uppfattning är […] att det arbetet bör påbörjas här och nu. Det finns ingen tid att vänta. Vi tycker inte att förslaget som lämnades till LO:s representantskap är tillräckligt och att det dryga halvår vi haft på oss sedan kongressen borde ha kunnat leda till ett annat resultat, skriver Lavecchia i ett sms till tidningen Arbetet.
Hon lämnar samtidigt en brasklapp om Sekos inställning till LO:s samordning.
– Det innebär inte automatiskt att vi med detta säger att vi ska stå utanför samordningen. Den frågan kommer vi att diskutera internt och ytterst är det en fråga för vår styrelse att ta ställning till.
Olle Carnehagen konstaterar att just samordningen kan bli det som sätter käppar i hjulen för kraven på en förkortning av arbetstiden.
– Många förbund vill ju sticka ut nu. De har medlemmar som skriker efter kortare arbetstid. Sedan kan det ju bli så att vi får höra att ”IF Metall vill gå vidare med något annat och då fogar vi oss efter det och återkommer med våra krav senare”.