Hoppa till huvudinnehåll

Coronakrisen: Sekoklubb kräver skyddsåtgärder för tunnelbanearbetare

Sekos stridbara fackklubb i tunnelbanan i Stockholm kräver rejäla skyddsåtgärder för arbetarna som sköter kollektivtrafiken.

Proletären

T-banearbetarna i Stockholm kräver att riskerna för att personalen ska drabbas av coronaviruset minimeras. Flera möten har hållits mellan Sekos T-baneklubb 111 och MTR, som sköter kollektivtrafiken i Stockholm.

– Det går åt rätt håll, säger klubbordföranden Jannis Konstantis till Proletären. Vi ska träffas igen nästa vecka.

T-banan är en utsatt plats. Det statliga förbudet mot folksamlingar på mer än 500 personer har stoppat idrott och kulturevenemang i Stockholm, men det gäller inte i kollektivtrafiken. Ett fullsatt T-banetåg tar uppemot 1.300 passagerare och i rusningstrafik vistas betydligt fler människor än så på plattformarna i väntan på tåg till olika destinationer. En miljö som är daglig verklighet för arbetarna i T-banan.

Det är de fackliga organisationerna och skyddsombuden som krävt en rad åtgärder för att skydda arbetarna i tunnelbanan.

– Vi har krävt att MTR ska göra en allmän riskbedömning för de olika områdena; för trafiken, för de som sitter i spärrarna och att detaljerna i bedömningen ska göras separat för varje område, säger Jannis Konstantis.

Facket kräver att MTR tar sitt ansvar som arbetsgivare och gör det bästa av situationen i i samarbete med skyddsombudsorganisationen.

Bland de krav T-baneklubben ställer finns det om en riskbedömning samt en klar plan för vem som är ansvarig för de olika åtgärderna och när de ska vara genomförda. Vidare att förstadagsintygen slopas vid sjukdom under coronaperioden, att personalen får skyddsutrustning samt att arbetsplatserna rengörs och desinfekteras ordentligt.

Facket vill också att MTR ska kräva av Trafikförvaltningen att kravet på att servicedeskarna alltid ska vara bemannade lättas upp, samt att plattformsvärdarna dras in under perioden.

– Vi fortsätter samtalen nästa vecka, så får vi se vad som händer, säger Jannis Konstantis. Men hittills har det gått åt rätt håll.