Hoppa till huvudinnehåll

Sekos strejkvarsel skjuts upp: ”Får ingen bra känsla”

Fackförbundet Seko har beslutat att flytta fram strejkvarslet mot Almega Tågföretagen. ”Det får facket att se klent ut”, säger Axel Wadman, produktionstekniker på Euromaint i Olskrokshallen i Göteborg, som skulle lagt ner arbetet idag.

Sekos strejk skulle drabbat stora delar av Sveriges tågtrafik.
Artur Szandrowski

Strejken inom järnvägen, som skulle utbrutit idag klockan 15.00, skjuts fram. Första steget i varslet kommer istället äga rum på måndag, 15 maj, meddelar Seko i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter stod facket och motparten, Almega Tågföretagen, långt ifrån varandra för bara några dagar sedan. Nu gör Seko bedömningen att det ”fortfarande finns utrymme att förhandla” och att lite mer tid skulle kunna lösa upp knutarna.

Alfredo Teran Öman / Axel Wadman

– Man blir lite besviken måste jag säga, jag får ingen bra känsla av det här, säger Axel Wadman, ordförande i den lokala Sekoklubben på Euromaint i Göteborg, en av de arbetsplatser som ingår i första steget av strejkvarslet, till Proletären.

Stämningen på verkstaden blev lågmäld när han förmedlade beslutet till medlemmarna. Arbetskamraterna var inställda på strejk när det var så nära inpå. Själv tycker han att beslutet att skjuta upp på strejken får Seko att se svaga ut.

– Att hota och sen inte följa upp, det får en att se klen ut. Det är ett bra sätt att förlora medlemmar på också, tyvärr.

Strejkvarslets omfattning är oförändrat – likaså vilka arbetsplatser som lägger ned arbetet. Samtliga steg i varslet har skjutits fram. Andra steget till 19 maj och tredje steget till 22 maj – om parterna inte nått fram till en överenskommelse innan dess.

Sekos huvudkrav har varit att schemaändringar ska meddelas minst 14 dagar i förväg. Därutöver driver facket frågan om arbetstidsförkortning i form av fem lediga dagar. Seko har nyligen gått ut med att de nedprioriterat kravet på förbud mot ensambemanning – ett krav som lyfts av bland annat pendeltågsförarna i Stockholm som nyligen strejkade vilt mot beslutet att avskaffa tågvärdarna i pendeltågstrafiken.