Hoppa till huvudinnehåll

Sjuksköterskor i historisk strejk

Sjuksköterskeförbundet Royal College of Nursing har genomfört sin största strejk i förbundets 106-åriga historia. Sjuksköterskorna kräver löneförhöjningar på 19 procent som kompenserar för inflationen.

Tiotusentals sjuksköterskor strejkade över hela Storbritannien i torsdags för högre löner.
RCN

Det brittiska sjuksköterskefacket Royal College of Nursing (RCN) genomförde en historisk strejk förra torsdagen, när tusentals sjuksköterskor strejkade över hela landet. 

Sjuksköterskorna sällade sig därigenom till bland annat tågpersonal och brevbärare som genomfört stora strejker de senaste månaderna i Storbritannien.

– Det är en tragisk dag för sjuksköterskor och patienter, sade RCN:s ordförande Pat Cullen till BBC om den 24 timmar långa strejken i torsdags.

– Och det är tragiskt att den här regeringen har beslutat att inte prata med oss – det är därför vi är här idag.

Det är den största strejken i förbundets 106-åriga historia, och den är ofrånkomlig, menar Pat Cullen, då löneavtalet som ger de flesta arbetare en löneförhöjning på 4,75 procent kommer i en tid när inflationen är mer än dubbelt så hög, nästan elva procent. RCN kräver löneförhöjningar som är fem procent högre än inflationsnivån.

Precis som i Sverige förväntas arbetare i en rad branscher acceptera reallönesänkningar, men till skillnad från här har bland annat sjuksköterskorna i Storbritannien sagt stopp. Och det folkliga stödet är stort. Bilister tutar och hejar på de strejkande.

Den brittiska vänstertidningen Morning Star berättar om hur strejkande sjuksköterskor utanför Aintree University Hospital i Liverpool stod med plakat med budskap som ”Ni klappade för oss under covid, agera för oss nu”, och ”Om sjuksköterskorna är här ute är det något som är fel därinne”.

– Allmänheten måste förstå pressen som alla är under. Det räcker med att komma in på akuten och se köerna, det finns inga sängar, säger sjuksköterskan Pamela Jones till Morning Star. 

– Jag vill rädda vårt NHS [Storbritanniens statliga sjukvårdssystem] och jag tror att det här är vägen framåt.

Brist på vårdplatser och sjukhussängar är ett problem, personalbrist ett annat. Och reallönesänkningar förvärrar den redan katastrofala bemanningen, menar Pat Cullen och andra fackliga företrädare.

Strejken gjorde att sjukhusbesök och planerade operationer fick ställas in under torsdagen, men personal fortsatte att jobba på bland annat akutmottagningar och med cancerbehandlingar.

Högerregeringen med premiärminister Rishi Sunak i spetsen – en av Storbritanniens rikaste personer – har hittills hårdnackat vägrat ens diskutera lönefrågan direkt med facket, och menar att det inte finns pengar till löneförhöjningar som kompenserar för inflationen. Ett påstående Labourpartiets högervridne partiledare Keir Starmer instämmer i.

Ett av de allra fräckaste utspelen kom från Torypartiets ordförande, miljardären Nadhim Zahawi, som i början av december sade att sjuksköterskor och ambulansförare som strejkar och kräver högre löner hjälper Rysslands president Putin i kriget i Ukraina.

– Det är är en tid för att enas och skicka ett väldigt tydligt meddelande till herr Putin att vi inte kommer att splittras på det här sättet. De borde reflektera över det för det är exakt vad Putin vill se, den splittringen, sade Zahawi till Sky News.

Hans kommentarer har fördömts av flera fackledare.

– Att använda Rysslands krig i Ukraina för att rättfärdiga reallönesänkningar för sjuksköterskor i Storbritannien är ett nytt lågvattenmärke för den här regeringen, sade Pat Cullen från RCN.

Pat Cullen
RCN

– Ännu en multimiljonär till minister som väljer att attackera vanliga arbetare vars enda brott är att vägra att gå med på lönesänkningar. Nadhim Zahawis påstående att Storbritanniens sjuksköterskor, ambulansförare och lärare är allierade med Vladimir Putin är lika löjligt som det är skamligt, kommenterade Unites generalsekreterare Sharon Graham.

Unite har hittills i år bland annat fått upp lönerna för bussförare i Hull med 20 procent, och Sharon Graham sade i oktober att de fler än 450 strejkaktionerna i landet det senaste året ”fått 200 miljoner pund [drygt 2,4 miljarder kronor] tillbaka i arbetarnas fickor”.

Fler än 10.000 ambulansförare, samtalsoperatörer och annan sjukhuspersonal, organiserade i RCN, GMB och Unite, förväntas delta i nästa stora strejkdag, tisdag 20 december.

Den konservativa regeringen har kallat in 1.200 soldater som strejkbrytare, vilket också får hård kritik från såväl fackligt håll som från fredsrörelsen.

Storbritanniens största pacifistiska nätverk, The Peace Pledge Union, fördömer tilltaget och säger i ett uttalande att det representerar ”en expansion av militär makt in i det civila livet och underminerar strejkrätten som är del av en hälsosam civil demokrati”.