Kommentar: Skakiga allianser i öster
Joe Biden har varit på terrorstatsturné i Israel och Saudiarabien, och formaliserat ett nytt samarbete med Förenade Arabemiraten och Indien med udden mot Kina och Iran. Samtidigt köper Indien ständigt mer olja av Ryssland, liksom Saudiarabien.
Det kunde möjligtvis framstå som en gest åt palestinierna att Joe Biden på sin terrorstatsturné från Israel till Saudiarabien tog sig tid att besöka också det av Israel ockuperade Västbanken. Bland annat ett palestinskt sjukhus i det ockuperade östra Jerusalem, där Biden – som han likt barn och fyllon (och möjligtvis semidementa presidenter) med jämna mellanrum gör – sa några sanningens ord som förmodligen var utanför manus.
Biden påminde om sina irländska rötter och att irländarna helt riktigt har en lång historia ”inte helt olik palestiniernas, med Storbritannien och deras attityd mot irländska katoliker genom åren”.
Men de freestylade fraserna till trots fanns det inget till palestinierna i Bidens resväska. Den Jerusalemdeklaration som han och Israels premiärminister Yair Lapid undertecknade, och som var kärnan av besöket, var istället full av löften om fortsatt politiskt, ekonomiskt och militärt stöd från USA till Israel.
De båda länderna understryker sitt motstånd mot BDS-kampanjen och andra initiativ för att bojkotta Israel, och USA förbinder sig till att fortsätta motarbeta alla försök i FN eller andra institutioner som Internationella brottmålsdomstolen ICC att ”orättvist” peka ut Israel som den apartheidstat det är.
Som den liberala israeliska tidningen Haaretz skriver går huvudbudskapet inte att förneka: Hade det inte varit för den förra presidenten hade Bidenadministrationen setts som den från Israels sida allra mest medgörliga i landets historia.
Deklarationen hyllar också normaliseringen mellan Israel och Förenade Arabemiraten, Bahrain och Marocko som Trump låg bakom, och det toppmöte som hölls i Negevöknen i mars i år mellan nämnda länders utrikesministrar samt Egyptens och USA:s. Och markerar naturligtvis mot den gemensamma fienden Iran.
I deklarationen nämns också den tidigare halvt informella, och åtminstone officiellt främst ekonomiska, sammanslutning som föddes i oktober förra året och som kallats ”det västasiatiska Quad”. Det officiella namnet är nu I2U2 och består förutom USA och Israel av Förenade Arabemiraten och Indien.
Den ursprungliga ”Quad”-kvadrupeln, som i sin tur kallats för ett asiatiskt Nato, är alliansen mellan USA, Japan, Australien och Indien – med udden riktad mot Kina.
Australien har under den konservative premiärministern Scott Morrison varit en högljudd och aktivistisk allierad till först Trump och sedan Biden gentemot Kina. Nu vann Labor valet i maj och hittills har det varit en mindre konfrontativ linje med socialdemokraten Anthony Albanese som ny premiärminister – även om Albaneses jämförelse mellan Ukraina och Taiwan häromveckan ledde till uppretade reaktioner från Peking.
När Biden var i Israel hölls också ett virtuellt möte mellan honom, Lapid, Indiens premiärminister Narendra Modi och Förenade Arabemiratens Mohammed bin Zayed.
I både I2U2 och Quad är Indien något av en otrogen allierad för USA – även om hela regionen är full av oheliga allianser, samarbeten och motsättningar. För närvarande pålitlig i förhållande till Kina, som Indien har en gränskonflikt med, men inte till Ryssland.
Indien är nu den näst största importören av rysk olja efter Kina, och är också ett av BRICS-länderna, som av inte minst Moskva och Peking ses som en motvikt till den kalla krigsmentalitet som drivs på från Washington och Bryssel.
Indien har inte rättat in sig under USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland över det förödande kriget i Ukraina, utan gör istället goda affärer med Moskva.
Värre än så för USA: i måndags avslöjade Reuters att Ryssland gjort upp med indiska köpare om att sälja olja som ska betalas i Förenade Arabemiratens valuta dirham. Det vill säga samma Förenade Arabemiraten som nu är allierat med USA, Israel och Indien i I2U2. Reuters har tagit del av fakturor där priset är beräknat i dollar men betalningen ska ske i dirham.
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Indiens import av rysk rabatterad olja ökat kraftigt. Från mars till och med juni har Indien importerat mer rysk olja än under hela 2021, och Ryssland har gått om Saudiarabien som Indiens näst största leverantör av olja efter Irak.
Efter Natotoppmötet i Madrid förra månaden pratade Modi i telefon med Rysslands president Putin och de var överens om att fortsätta och stärka det ekonomiska samarbetet. Det var alltså direkt efter att Nato antagit sitt nya strategiska koncept som pekar ut Ryssland som ett direkt hot mot den USA-ledda militäralliansen.
Indiens centralbank införde förra veckan också en ny mekanism för internationell handel med rupie som valuta, vilket ses som ett sätt att främja handel med länder som är under sanktioner, som Ryssland men också Iran.
Från Israel åkte Biden direkt till Saudiarabien. Ett besök som fått mycket kritik i USA, efter att Biden kallade kronprins Mohammed bin Salman för paria efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018.
Nu fistbumpade Biden istället bin Salman, och fick finna sig i några sanningens ord från kungadiktaturens ledare den här gången.
När Biden tog upp den saudiska säkerhetstjänstens mord på Khashoggi påpekade MBS hyckleriet i att USA håller Israel stadigt om ryggen – trots att den israeliska militären mördade al-Jazira-journalisten Shireen Abu Akleh i Jenin på Västbanken i maj.
Det var inte heller MBS som beordrat mordet på Khashoggi, påstod han, ”precis som att det inte var George Bush som beordrade övergreppen och tortyren i Abu Ghraib”.
Även Saudiarabien gör affärer med det Ryssland som USA vill köra i botten ekonomiskt och militärt.
Oljeproducenten Saudiarabien köper olja av Ryssland för att täcka sitt inhemska energibehov, samtidigt som USA pressar på för att Riyadh ska öka sin egen exportkapacitet för att pressa ner det höga oljepriset; som gynnar Rysslands ekonomi – och gör att sanktionerna hittills drabbar befolkningarna i Europa, framför allt i länder som Tyskland som är så beroende av rysk gas, mer än de drabbat den ryska ekonomin.
Noterbart missade Biden en terrorstat på sin rutt. Han besökte inte USA:s Natoallierade Turkiet när han var på resande fot.
Turkiets president Erdogan åker i dagarna istället till Irans huvudstad Teheran, där han förutom Irans president Raisi också kommer att träffa Putin.
Det är första gången en rysk statschef besöker Teheran sedan kalla krigets slut, och de tre ledarna lär ha en del att avhandla. Erdogan kommer att försöka få Raisi och Putin, som båda är på Assadregeringens sida i Syrien, att gå med på att Turkiet ska invadera Syrien ännu en gång.
Därutöver kommer möjligheten att exportera spannmål från Ukraina genom Svarta havet, och enligt uppgifter även en eventuell vapenaffär – där Ryssland kan köpa drönare från Iran för att använda i kriget i Ukraina. På ett möte med Erdogan, vars Turkiet förser Ukraina med drönare i samma krig.
Det är motsägelsefullt och ibland svårbegripligt. Men svårast att förstå är ändå dem som menar att Sverige gör klokt i att gå in i USA:s krigsallians Nato med en ekonomisk supermakt på dekis och den aggressiva invasionsmakten Turkiet, i en värld som är ständigt mer oberäknelig och fylld av oheliga allianser, motsättningar och konflikter.