Hoppa till huvudinnehåll

Skandal i Kanada – tränade högerextrema i Ukraina 

Trots att Kanadas försvarsdepartement förnekat att landet tränat medlemmar ur Azovbataljonen visar deras egna propagandabilder på motsatsen.

Bild från sociala medier-konton tillhörande en medlem i Azovbataljonen, Kyrylo Berkal, som ser ut att visa kanadensiska instruktörer på hans träning.
Facebook

Medan den i svensk media fullständigt svartvita rapporteringen runt Rysslands brutala och folkrättsvidriga krig i Ukraina används för att dra Sverige in i Nato, finns det betydligt mer nyanserad och ifrågasättande journalistik på andra håll – inklusive i Natoländer.

I Kanada är det nu allt fler stora medier som ställer frågor om den kanadensiska försvarsmaktens träning av medlemmar i den högerextrema Azovbataljonen, som sedan 2015 är en integrerad del av Ukrainas nationalgarde.

Kanada leder sedan 2015 Operation Unifier – där Sverige sedan 2018 också ingår – som utbildar den ukrainska försvarsmakten och nationalgardet. 

I oktober förra året avslöjade en rapport från George Washington University i USA att medlemmar ur det högerextrema nätverket Centuria, med tydliga kopplingar till Azovbataljonen, skröt om att de tränats av kanadensiska officerare. 

Det kanadensiska försvarsdepartementet utlovade då en genomgripande utredning, efter att CTV News konfronterat dem med uppgifterna, och har vid upprepade tillfällen förnekat att Kanadas väpnade styrkor tränat medlemmar av Azovregementet, skriver CTV News.

Försvarsmaktens egna företrädare sade sig vara chockerade av uppgifterna, men dokument som statliga Radio Canada tagit del av visar nu att så sent som 2020 finns bilder på när kanadensiska officerare tränar soldater med Azovregementets symbol på armen.

Azovbataljonen, som bildades av nynazister 2014, har varghaken som emblem, samma symbol som olika Waffen SS-divisioner använde under andra världskriget och bland annat den svenska nynazistiska organisationen Vitt ariskt motstånd använde på 1990-talet.

På en annan bild som Radio Canada tagit del av från samma träning syns en ukrainsk soldat med emblemet för den 14:e SS-divisionen, som bildades av Hitlertyskland 1943 för att strida mot Sovjetunionen med ukrainska frivilliga.

Kanada har spenderat närmare en miljard dollar sedan 2015 på att fram till den 31 januari i år utbilda sammanlagt drygt 33.000 ukrainska soldater, varav knappt 2.000 från nationalgardet, enligt det kanadensiska försvarsdepartementet.

En talesperson för den kanadensiska försvarsmakten bedyrade i början av april i år att alla deltagare i operation Unifier utbildas i att lära dem känna igen märken och symboler som är kopplade till högerextremism, skriver CTV News.

Ändå kunde en undersökning av tidningen Ottawa Citizen i november förra året visa att kanadensiska officerare och diplomater i juni 2018 haft möte med och låtit sig fotograferas tillsammans med Azovbataljonen – trots att operation Unifier ett år tidigare tagit fram en rapport som varnade för samröre med Azovbataljonen och att många av dess medlemmar beskriver sig själva som nazister. Men istället för att ta avstånd koncentrerade sig försvarsdepartementet på att bilderna inte skulle spridas till pressen.

Ottawa Citizen påpekar att det inte är första gången som den kanadensiska regeringen är ovillig att fördöma hyllandet av nazister i såväl Ukraina som i Natopartnern Lettland – där Kanada också genomför militär utbildning.

I september 2019 hyllade Lettlands försvarsminister Artis Pabriks offentligt medlemmar av den lettiska SS-division som stred för Nazityskland, som han kallade för ”det lettiska folkets och statens stolthet”, och sade att Lettland inte skulle låta någon skymfa minnet av dem. Ett uttalande som fördömdes av Simon Wiesenthal-centret i Israel. 

Kanadas dåvarande försvarsminister Harjit Sajjan (en nära vän till Pabrik, enligt tidningen) vägrade däremot att fördöma uttalandet.

Azovbataljonen är en del av den större Azovrörelsen och bildades 2014 av Andrij Biletski – som satt i det ukrainska parlamentet mellan 2014 och 2019. Biletski har bland annat sagt att Ukrainas ”historiska mission det här århundrandet är att leda det vita folket i ett sista korståg mot semitiska undermänniskor”. 

Att det finns beväpnade nazister i Ukraina är självklart ingen ursäkt för Rysslands förödande krig – som snarare än att ”avnazifiera” landet bara kommer att stärka extremnationalistiska strömningar. Men att Kremls propaganda om att Ukraina skulle vara styrt av nazister är lögn, och att Putin överdriver Azovrörelsens inflytande, betyder inte heller att problemet inte existerar.

– Azovregementet är tydligt en högst kapabel del av Ukrainas nationalgarde. Enligt mig är det en högt professionaliserad gren av Azovrörelsen som är inkorporerad i Ukrainas nationalgarde, men den är varken avpolitiserad eller bara en vanlig militärenhet som en del påstår, säger Oleksij Kuzmenko, som är den som författade rapporten från George Washington University, till CTV News.

Kanadas väpnade styrkor har haft en roterande styrka av drygt 200 man på plats i Ukraina sedan 2015. Den svenska försvarsmakten uppgav 2019 att det samtidigt deltog nio svenskar i Operation Unifier, och i februari i år, strax innan den ryska invasionen, att de sista tre officerarna flugits hem till Sverige. Det finns inga uppgifter om att svensk militär ska ha varit närvarande vid de tillfällen då nazister deltagit.