Hoppa till huvudinnehåll

Skandalföretagets soptipp hotar dricksvattnet

En soptipp i Botkyrka utanför Stockholm släpper ifrån sig giftiga tungmetaller och dioxiner. Soptippen tillhör skandalföretaget Think Pink.

SVT kom över analysen från polisens vattenprover av brunnarna i Think Pinks anläggning i Kassmyra i Botkyrka. Den visar på extremt höga värden av tungmetaller och dioxiner.
Skärmdump: SVT

En soptipp i Kassmyra, i Botkyrka söder om Stockholm, släpper ifrån sig höga värden av tungmetaller och dioxiner. Utsläppen är giftiga för människor och hotar nu dricksvattnet i området. Utsläppen av zink är till exempel 7.400 gånger högre än normalhalten i svenska vattendrag och sjöar. Blyhalten är 5.300 gånger högre och halten av arsenik 190 gånger högre än normalt.

– Varje förhöjt värde kan orsaka enorm skada, exempelvis bly- och arsenikhalterna. Men det är helheten av provsvaren som är mest skrämmande, säger Ingegerd Rosborg, teknologie doktor i dricksvatten och mineraler till SVT. Det här är en mycket större skandal än vad jag förstått tidigare. Det finns ingen organism som klarar de här halterna.

Soptippen i Kassmyra ägs av skandalbolaget Think Pink, företaget som också äger den soptipp i Kagghamra i Botkyrka som brann i flera månader och spred rök och oro i kommunen. Soptippen i Kagghamra, ungefär tio kilometer från Think Pinks soptipp i Kassmyra, är nu täckt av sand. Men även där uppmättes höga halter av tungmetaller och dioxiner i det vatten som användes för att bekämpa branden. Släckvattnet har sedan dess renats och tagits om hand.

Nu briserar en ny miljöskandal i Botkyrka. Också den här gången med Think Pink som ansvarig miljöskurk. Think Pinks ägare, bland dem grundaren Bella Nilsson, hennes make Thomas och ytterligare en person, är sedan tidigare misstänkt för grova miljöbrott.

Nilsson som kallar sig själv för ”Sopdrottningen” (Queen of Trash) har gjort miljonvinster på att lura kommuner att ta emot soptippar. Med vackra löften om att bolaget ”uppfyller kraven i svensk miljölagstiftning” samt har en strävan efter ”total återvinning av naturligt byggavfall”, har Think Pink lovat att ta hand om och återvinna soporna. Istället har bolaget bara vräkt ut dem och lämnat dem i naturen på flera platser i landet: i Botkyrka, i Gullspång i Västra Götaland, i Dannemora i Östhammar samt i Eskilstuna, Skultuna i Västerås och i Röfors i Laxå.

Think Pink har kunnat etablera sig på de drabbade orterna med god hjälp av kommunens politiker, som antingen hjälpt till vid etableringen eller visat upp en särskilt god förmåga att titta bort. Bland dem kristdemokraten Bo Rudolfsson i Laxå och socialdemokraten Ebba Östlin i Botkyrka.

Proletären

I Botkyrka har Think Pink också fått god hjälp av de privata markägare som sett möjligheten att göra en hacka på bolagets verksamhet. Markägaren i Kagghamra är Anders Fredin, bosatt på Kagghamra Säteri i Grödinge och VD för Kagghamra Hamn och Entreprenad AB. Fredin, 77, är också moderat ledamot av fullmäktige i Botkyrka. Redan 2015 ansökte han hos länsstyrelsen om att få ta emot mer sopor från Think Pink. Fredin är två gånger dömd för miljöbrott, bland annat för att han för sin egen affärsverksamhets skull byggt en olaglig hamn i ett naturskyddat område.

Markägaren i Kassmyra heter Daniel Rindsjö, 51, styrelseledamot i Resurs-Gruppen i Stockholm AB. Företaget hade 2019 en omsättning på drygt sex miljoner kronor och gjorde en vinst på en miljon.

Think Pink har gått i konkurs, och varken Fredin eller Rindsjö vill betala för att forsla bort de sammanlagt 75.000 ton sopor som finns på tipparna i Kagghamra och Kassmyra. Istället blir det skattebetalarna i Botkyrka som får betala notan: runt 225 miljoner, plus ytterligare åtskilliga miljoner för sanering av marken.

Inte bara markägarna har blivit rika på Think Pinks miljöbrott. 2019 gick Think Pink med 10,8 miljoner kronor i redovisad vinst. Bolaget hade tillgångar på drygt 21 miljoner kronor. När anmälningarna mot Think Pink började komma in, och polisen började utreda bolaget, plockade Bella Nilsson ut en aktieutdelning på tolv miljoner kronor innan ägarna satte bolaget i konkurs.

Som Proletären berättat tidigare är Bella Nilsson, 52, en före detta stripteasedansös med bakgrund i den kände porrkungen Carl Serungs verksamhet. Tillsammans med Serung och gangstern Mille Markovic skötte Isabella Johansson, som Bella Nilsson hette då, flera porrklubbar i Stockholm. Bland dem riksbekanta Tabu, enligt Markovic ett tillhåll för kungen.

Det var 2012 som Bella Nilsson och maken Thomas startade Energi & Svensk Återvinnings konsulter AB. Trots namnet skulle bolaget bedriva verksamhet inom den sociala sektorn, med vård av barn med särskilda behov. 2016 bytte företaget namn till NMT Think Pink AB med verksamhet inom sophantering samt uppfödning av sällskapsdjur.

Åtalen mot Bella Nilsson och de medanklagade i sophärvan väntas senare i år.