Hoppa till huvudinnehåll

Skandalskolan byter islam mot hållbarhet

Ökända Römosseskolorna i Göteborg ändrar inriktning från islam till hållbarhet och teknik. Enligt den nya ledningen ska de religiösa inslagen bort.

Skolkonsulten Johan Romberg tar över Römosseskolan.
Foto: jrk.romberg.se / Montage: Proletären

Den skandalomsusade friskolan Römosseskolan byter inriktning från islam till teknik och hållbarhet på sina tre skolor i Göteborg.

Skolinspektionen stängde i slutet av oktober ner skolorna på grund av ekonomiska oegentligheter och fyra av fem i ledningen bedömdes olämpliga som ägare. Beslutet överklagades och under tiden rättsprocessen pågår har skolorna rätt att fortsatt bedriva undervisningen för de runt 600 eleverna.

Föreningen Framstegsskolan som driver skolorna har rensat i ledningen och endast Mohammad El-Alti är kvar från den tidigare styrelsen. Han var även den enda i förra ledningen som inte fick kritik av Skolinspektionen.

Enligt den nya ledningen ska nu alla religiösa inslag tas bort och istället ska fokus ligga på hållbarhet och teknik. En av förändringarna för att komma bort från den religiösa inriktningen är att den valbara extra islamkunskapen ska tas bort, från och med terminsstarten i januari.

Men bönerummet på skolan blir kvar. Johan Romberg, ny ordförande och skolchef, ser inte detta som motsägelsefullt med den nya inriktningen.

– Vi kommer vara som vilken skola som helst i Sverige, det är inget ovanligt att kristna ber på rasterna i en vanlig kommunal skola, säger han till Göteborgsposten.

Johan Romberg driver sedan tidigare en konsultbyrå som riktar sig till skolor för hjälp med skolledaruppdrag, och även två bolag inom turismbranschen. Även civilekonomen Martin Williamson är ny i styrelsen, han arbetar som konsult inom företagsekonomi.

Men det är inte alla som är glada över förändringarna. När GP talar med en av stödpedagogerna på Römosseskolan är hon besviken att den islamska inriktningen försvinner.

– Visst blir man ledsen att det försvinner efter 20 år.

Proletären har tidigare skrivit om hur flera miljoner har slussats vidare från skolorna till bland annat ett islamistisk parti i Somalia. Skolans tidigare rektor och före detta moderata riksdagsmannen Abdirizak Waberi är åtalad för grovt bokföringsbrott av Ekobrottsmyndigheten.

Göteborgs kommun har tidigare stoppat utbetalningar på 50 miljoner kronor av skolpengen till Römosseskolan. Men tingsrätten dömde till Römosseskolans fördel och beslutade att de har rätt till pengarna. Kommunen har överklagat beslutet men betalar ändå ut de deponerade pengarna för att inte riskera större summor i skadestånd.