Hoppa till huvudinnehåll
Av
erling.bronsberg@proletaren.se

Krönika: Slopat karensavdrag – fackens Voldemort

Ett slopat karensavdrag och en hundraprocentig sjukersättning är viktiga krav för alla som inte kan ”jobba hemifrån”.


Vid sidan av mitt jobb på Proletären jobbar jag som vårdbiträde inom äldrevården. Ända sedan pandemins början har mina arbetskamraters ansträngda ekonomi varit ett återkommande samtalsämne på arbetspassen. Och det är inte bara inflationen som spränger hål i plånboken. Karensavdraget är en lika stor bov i dramat.

Eller som en undersköterska nyligen påpekade, när hon kom tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning:

– När man tittar på lönebeskedet så blir man fan ännu sjukare.

I denna kontext måste jag nämna att många undersköterskor på mitt boende tjänar ungefär 22.000 kronor – innan skatt. Här vill jag, å undersköterskornas vägnar, rikta ett uppriktigt ”dra åt helvete” till Kommunals välavlönade förbundsledning och dessa ingångslöner.

För vikarier är situationen med karensavdraget densamma fast med en väsentlig skillnad. Har du inte jobbat på boendet de senaste två veckorna uteblir varje form av sjukersättning.

Detta är förödande för dem som inte bara vikarierar inom äldrevården. Jag har flera arbetskamrater som också delar ut post, står i kassan på Willys eller jobbar på lager. Vill det sig riktigt illa kan du stå utan sjuklön från fler eller alla arbetsgivare.

Ett slopat karensavdrag och en hundraprocentig sjukersättning berör alla yrkesgrupper i samhället som inte kan eller får ”jobba hemma”

När Coronakommissionen konstaterade att ”luften gått ur äldrevården” var min förhoppning att något skulle göras åt situationen. Ett slopat karensavdrag hade varit en bra början. En hundraprocentig sjukersättning hade varit nästa steg.

Dels för att underlätta den redan ansträngda ekonomin för kommunala vårdarbete, men också för att skydda de äldre. En av anledningarna till att covidsmittan spred sig inom äldreboenden var just vårdarbetares arbetsförhållanden, enligt kommissionen.

Dessa krav har Kommunal all möjlighet att förhandla sig till i kollektivavtalet med SKR.

Men inget har hänt, och inget kommer hända. I alla fall inte under 2023. Kommunals kollektivavtal ska först omförhandlas under 2024: ”God jul, vårdarbetare. Ni får ett år till med samma arbetsförhållanden.”

Ett slopat karensavdrag och en hundraprocentig sjukersättning berör alla yrkesgrupper i samhället som inte kan eller får ”jobba hemma”. Ändå har dessa frågor blivit fackförbundens egen Lord Voldemort som aldrig får nämnas vid namn.

Erling Bronsberg

Journalist och vårdbiträde