Hoppa till huvudinnehåll

Snart USA-soldater i Danmark

I slutet av mars behandlar vårt grannland sitt DCA-avtal med USA.

Fredsaktivister samlar in underskrifter på banderoller i olika stadsdelar i Köpenhamn (på bilden Nørrebro). Dessa skall hängas utanför Folketinget den 27 mars, när politikerna behandlar DCA-förslaget.
Tid til fred

Danmark hör till de Natoländer som rustar upp mest just nu. Till och med mer än Sverige. 

Bara i år får den danska krigsmakten ett tillskott på omkring 50 miljarder danska kronor (cirka 75 miljarder svenska). Detta utöver de 190 extra miljarderna som regeringen planerat lägga under den kommande tioårsperioden. 

Danmark klarar redan Natos tvåprocentsmål med råge. 2024 lade de 2,37 procent av BNP på militären och med de nya tillskotten tar de sig över treprocentsribban, där de bland annat gör USA och Polen sällskap.

Liksom i Sverige är det brist på motröster.  

”Det verkar som att ingen vill eller törs uttala sig mot den oändliga upprustningen. Det råder konsensus kring att vi bara ska lägga mer och mer pengar på krut och kulor, oavsett konsekvenserna för välfärden eller vanliga danskar”, skriver Arbejderens tillförordnade chefredaktör Lucas William Carn.

Upprustningshysterin har pågått i Danmark lika länge som i Sverige. Men de har gått några steg längre. 

Bland annat tog de för två år sedan beslut om att avskaffa den populära helgdagen Store bededag. Skattepengarna från den extra arbetsdagen skulle öronmärkas till upprustningen.

Fackrörelsen organiserade en demonstration mot beslutet som över 50.000 danskar slöt upp i. Därtill skrev närmare en halv miljon danskar under en namninsamling för att bevara helgdagen.

Men politikerna tog inte hänsyn till opinionen.

Liksom Sverige har Danmark nyligen skrivit under ett DCA-avtal med USA, som innebär att amerikansk militärpersonal kan stationeras i landet. Närmare bestämt på flygbaserna i Karup, Skrydstrup och Aalborg. 

Den amerikanska militärnärvaron beräknas bli stor. ”Det kommer att förändra gatubilden i de tre städerna”, har den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen sagt.

Avtalet undertecknades i december 2023, men kommer formellt röstas igenom i det danska parlamentet Folketinget i slutet av mars.

I Folketinget är det bara Enhedslisten (vänster) och Alternativet (mitten-grönt) som är emot avtalet, vilket innebär att det med största sannolikhet går igenom. Om inte president Trumps aggressiva Grönlandsretorik satt skräck i församlingen.