Hoppa till huvudinnehåll

Städare i protest mot privatisering

När Huddinge kommun lade ut städningen på entreprenad, innebar det delade turer och usla arbetstider för städpersonalen.

Ett 40-tal städare och andra samlades utanför kommunhuset för att protestera mot privatiseringen.
Edgar Franco

För en månad sedan gick lokalvården i Huddinge kommun över till två privata städfirmor. De vann den upphandling som den tidigare högermajoriteten i kommunen genomförde.

För de som de städar kommunala lokalerna är nyordningen en katastrof. I måndags visade ett 40-tal städerskor och andra sitt missnöje med politikerna utanför kommunalhuset i Huddinge.

– Det går inte att planera ett vettigt liv nu, säger en städerska som Proletären talat med.

Städarna i de kommunala lokalerna har fått delade turer; arbetspassen som tidigare gick över dagtid är nu 07.00-11.00 och sedan 16.00-20.00. Från april nästa år går de städare som följt med till de privata städföretagen också över på ett nytt avtal som ger sämre ekonomiska villkor: färre semesterdagar, lägre ob-ersättning samt att ett lokalt semestertillägg på 6.000 kronor försvinner.

Det var den tidigare högeralliansen med moderaterna i spetsen som 2021 inledde privatiseringsprocessen. Då var den socialdemokratiskt ledda politiska oppositionen emot. Efter valet bytte Centerpartiet sida och styr nu Huddinge tillsammans med S, Mp och lokala Huddingepartiet – en koalition som har stöd av V.

Utförsäljningen är en ekonomisk vinst för städbolagen, men en förlust både för kommunen och för de anställda. Bara 15 städare, av sammanlagt 122, har följt med över till de privata firmorna. Den övertaliga personalen kommer att belasta kommunens budget, konstaterar Kommunal i Huddinge. Avtalen är skrivna på fyra år, plus en optionsrätt på två år. Städ-tiden har gått ner från 30 timmar i veckan i snitt per arbetsplats till åtta timmar.

Men när Socialdemokraterna nu har chansen att återta städningen i kommunal regi, med normala arbetstider för städpersonalen, så nöjer man sig med att se på:

– De upphandlade företagen har utvärderats noga… mittenstyret kommer att göra uppföljningar och säkerställa att företagen lever upp till de krav som Huddinge kommun och företagen kommit överens om, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Heelge Vikmång (S) till tidningen Mitti.

Enligt Kommunals ombudsman Lennart Eriksson, på plats utanför kommunhuset, finns det en politisk etik i att inte bryta ingångna avtal:

– Men vi vill ändå att de ska bryta det, säger Eriksson.

I sitt försvar för att inte bryta avtalen med de privata bolagen anför kommunen att rektorerna vill att städjobben utförs under morgon- och kvällstid, och inte på normal skoltid.

Det tror ingen på.

– Kommunen skyller ifrån sig. Jag tror inte på det de säger. Under pandemin gjorde många rektorer och skolledare en grej av att visa eleverna hur viktiga alla var; ’här är de som håller rent så att bakterierna inte kommer hit och vi blir smittade av något’, berättar en städerska som Proletären pratat med.

– Det är politikerna som vill ha det så här.

Edgar Franco
Slöjdläraren Frida med dottern Alma.

Den uppfattningen delas av flera lärare som deltog i manifestationen på måndagen. Slöjdläraren Frida tog med lilla dottern Alma till kommunalhuset:

– Som slöjdlärare har vi alltid haft hjälp av städerskorna. Nu är det bedrövligt; sågspån över hela träslöjdssalen och att lägga tyger på golvet som vi kunde förut… det går absolut inte nu. Städarna är en del av skolan och av personalen, säger Frida. De ger trygghet både till oss och till barnen som också har relationer till städarna. Vi vill absolut ha dem där på dagarna. Och det vill rektorerna också. Alla vi i skolan håller med, vi blev jätteledsna när städarna försvann.