Hoppa till huvudinnehåll

Stockholm: Fler ansluter till tältaktion utanför universitetet

Protesterna mot Israels folkmord sprider sig. Studenter har slagit upp tältläger till stöd för Palestina vid Stockholm universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Likadant har skett i Göteborg, Örebro, Malmö, Lund och Uppsala, inspirerade av studentprotesterna i USA.

Stämningen var god under tältaktionens första dag, utanför Stockholms universitet.
Achim Rödner

Ett 20-tal tält slogs upp under tisdagsmorgonen framför rektorsbyggnaden vid Stockholms universitet. Banderoller med budskap om att stoppa Israels folkmord sattes upp. Serveringsbord med frukt, kaffe och fika gjordes i ordning. Dunkar med färskvatten fylldes på och gick åt i sommarvädret.

Allt fler anslöt sig under dagens gång. Än så länge ”skyddade” av en mängd poliser. 

Achim Rödner
Studenter under tisdagens walkout till stöd för Palestina.

På eftermiddagen genomfördes en walkout och skolstrejk från lektionerna som fortsatte med en spontan demonstration. Med banderollen Academics for Palestine i täten marscherade de runt universitetet. Talkörerna avlöste varandra: ”Academians do what’s right, leave the classroom, join the fight! Act against genocide!”

Studenterna vill att universiteten avslutar allt samarbete med israeliska lärosäten.

– Vi kommer att göra det som krävs och eskalera så mycket som det behövs för att uppnå de här kraven, säger Oruba Abu-Hammam, en av studenterna i Stockholm universitet.

Achim Rödner
– Ord räcker inte längre, det behövs handling, säger Oruba Abu-Hammam, en av studenterna i ockupationen.

– Vi har under sju månader försökt att få administrationen att avbryta allt samarbete med fyra universitet i Israel. Alla fyra är medskyldiga till folkmordet som pågår just nu. Flera av de strategier och vapen som används mot det palestinska folket har utvecklats i de universiteten, säger Oruba Abu-Hammam och fortsätter:

– Det gör Stockholms universitet medskyldigt i det här folkmordet. Det är därför vi vill att universitetet omedelbart avbryter det här samarbetet. Vi vill också att universitetet gör ett uttalande och agerar mot Israels folkmord. Ord räcker inte längre, det behövs handling.

Medlemmar i RKU, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, deltar också i aktionen.

– Det är ett mycket bra initiativ. Det har varit lugnt, och upplyftande med fler och fler som ansluter för varje timme. Vi stödjer det, både genom att delta på plats och att bidra med saker som behövs, säger RKU:s förbundssekreterare Marcus McBay.