Hoppa till huvudinnehåll
Av

Debatt: Stoppa stölden av Palestina!

DEBATT. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har satt den 1 juli som deadline för att påbörja annektering av det ockuperade Västbanken. Möt planerna med sanktioner och bojkotter! skriver Gunnar Olofsson från Palestinagrupperna.


Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Den israeliska regeringen planerar att denna sommar beslagta, annektera, ytterligare stora delar av det palestinska området på Västbanken. Samtidigt tänker man inte ge invånarna i detta område några som helst rättigheter som israeliska medborgare. Även mer förhärdade försvarare av den israeliska politiken måste nu erkänna att det här är ren och skär apartheid av sydafrikansk typ.

Journalisten och författaren Benjamin Pogrund kämpade tillsammans med Nelson Mandela mot apartheid i Sydafrika, och emigrerade sedan till Israel. Han har hela tiden – bland annat i sin bok ”Drawing fire” – tillbakavisat jämförelsen mellan israelisk politik och verklig apartheid, men byter nu sida och säger att en annektering skulle vara slutet för israelisk demokrati.

”Våra vänner kommer inte att känna igen oss”, säger Pogrund i en intervju. ”Annekterar vi är vi en apartheidstat. Det är apartheid. Och jag är djupt, djupt ledsen att säga det”. ”Det är ett vanhelgande av sionismen, som var anledningen till mitt återvändande för 22 år sedan”.

Bland Israels vänner i Sverige är det dock väldigt tyst. Inga upprörda inlägg i media, inga ledarstick i tidningar som brukar vara snabba med att påtala brister i palestinsk demokrati.

Även den svenska regeringen, och våra politiska partier, sitter stilla och väntar tydligen på vad som skall hända. När den svenska utrikesministern nyligen träffade sin amerikanske motsvarighet diskuterades svartas situation – Black lives matter – i USA. Men nämndes situationen i Palestina, och USA:s ansvar för denna? Spelar palestinska liv någon roll för vår regering?

Enligt en opinionsundersökning i februari, utförd av Palestinian Center for Policy and Survey Research, menar 61 procent av de tillfrågade att någon tvåstatslösning inte längre är möjlig på grund av utbyggnaden av israeliska bosättningar på ockuperad mark. 76 procent tror inte att någon palestinsk stat vid sidan av Israel inom fem år är trolig eller alls möjlig.

Den palestinska myndigheten har nu sagt upp allt samarbete med Israel och USA, inklusive säkerhetsarbetet för att förhindra attentat och aktioner från militanta grupper – och som svar har de israeliska myndigheterna dragit åt tumskruvarna på ett antal palestinska samhällen, med stopp för in- och utresor.

Våldet från beväpnade bosättare mot palestinierna ökar. Sjuka hindras i allt större utsträckning från att få vård. Det här är en resa mot avgrunden där EU, och Sverige, med sin passivitet riskerar bli pådrivande.

  • Stölden av Palestina måste stoppas! 
  • Möt annekteringsplanerna med sanktioner och bojkotter! 
  • Avbryt samarbetet med Israel inom kultur, idrott och vetenskap och suspendera det förmånliga handelsavtalet mellan EU och Israel! 
  • Kräv att ockupationen av de palestinska områdena upphör – att militärer och bosättare kallas hem och att Israel erkänner Palestinas rätt att existera i fred, sida vid sida med Israel – som villkor för normala förbindelser med Israel!

Gunnar Olofsson
medlem av Palestinagruppernas förbundsstyrelse