Hoppa till huvudinnehåll

Stor succé för Höj rösten-turné

Över 3.000 personer kom till någon av de elva konserter som arrangerades av Proletären under sommaren.

Sven Wollter tillsammans med Matilda Magnusson och Nynningen.
Simon Renner

Efter några dagars visit i Norrbotten fortsatte turnén förra veckan i de södra delarna av Sverige. I Trelleborg spelade Nynningen, Matilda Magnusson och Sven Wollter i Stadsparken inför 250 personer i publiken, och Proletären intervjuade medlemmar i gruppen Rädda vårt sjukhus som kämpar för att Trelleborgs lasarett ska vara ett fullvärdigt sjukhus.

300 personer kom till Tivoliparken i Kristianstad där tre undersköterskor i omsorgen berättade om kampen för en rimlig arbetssituation. Gästade på scen gjorde också huvudskyddsombudet på Scan.

Vi skickade också en applåd till alla de värmlänningar som slåss för att behålla förlossningsavdelningen i Karlskoga och som precis fått besked om att politikerna fattat beslut om att det ska finnas två förlossningsavdelningar i landstinget.

I Karlshamn kom 200 personer till vackra Rosengården. Gästade gjorde Hans Håkansson, ordförande för Hamnarbetarförbundet i Karlshamn, som pratade om kampen för kollektivavtal och om den medlemsstyrda fackföreningen.

Kvällens andra gäst var Peder Blohm Bokenhielm från Bensinupproret som pratade om de orättvisa bränsleskatterna. Han utsåg också klimatet till vår tids viktigaste fråga och berättade om Bensinupprorets tankar om hur vi kan ställa om från fossila drivmedel till biobränslen.

I Växjö hade stadens borgmästare, Bo Frank (M), ofrivilligt dragit publik till Höj rösten genom att öppet attackera arrangemanget i lokalpressen. Med 500 personer i publiken blev kvällen en fin manifestation för yttrandefrihet och kamp.

Turnéfinalen i Varberg i lördags lockade 400 personer till Societetsparken i sensommarvärmen. En strålande avslutning på en oförglömlig resa.

Nu fortsätter vi att höja rösten tillsammans!

Se bilder från turnén på sociala medier: #höjrösten2019