Hoppa till huvudinnehåll

Strejkande målare på Rosenbad väckte uppmärksamhet

Målarna på regeringskansliet Rosenbad har gått i strejk. På fredagen utlöstes det strejkvarsel som lades den 3 maj. Sammanlagt har 390 målare på 22 arbetsplatser lagt ner arbetet.

Målarna som arbetar med ombyggnationen av regeringskansliet Rosenbad i centrala Stockholm strejkar. ”Det är Jätteviktigt att arbetsgivaren inte kan plocka in vem som helst säger Camilla Gustafsson (längst t v), en av målarna.
Elin Gauffin/Offensiv

Camilla Gustafsson arbetar på målerifirman Larsson och Örnmark i Stockholm, just nu med uppdrag i ombyggnationen av regeringskansliet Rosenbad i centrala Stockholm.

Inför strejken valde målerifirman att flytta sina målare till en annan arbetsplats som inte är uttagen i strejk. Camilla Gustafsson var ändå på plats utanför Rosenbad, tillsammans med andra strejkvakter och med fackföreningsfanan. Något som väckte stor uppmärksamhet i korsningen av Fredsgatan och Drottningatan, Sveriges mest gångtrafikerade gata, bara ett stenkast från riksdagshuset.

Målarna har nått ut:

– Många undrar vad som händer, säger Camilla Gustafsson.

Strejken gäller lönedumpningen i branschen och arbetsgivarnas försök att förminska målarnas yrkesroll och -kunnande. Målarna vill slå vakt om yrkeskvalifikationerna: kompetenskravet med fyra års erfarenhet ska finnas kvar för den som vill kalla sig målare.

Kompetenskravet ska, kräver målarfacket, styrkas med lärlingsbetyg eller med godkända arbetsprover. Arbetsgivarna vill låta de enskilda företagen själva avgöra vem som är målare och vem som inte är det – en öppning för att skapa en kår av underbetald, utnyttjad och importerad arbetskraft av det slag som nu är grunden för den omfattande kriminaliteten i byggbranschen.

– Det är jätteviktigt att målare har en utbildning och att inte arbetsgivaren kan plocka in vem som helst, säger Camilla Gustafsson till målarnas facktidning.

Målarnas förhandlingsdelegation var enig i beslutet att förkasta arbetsgivarnas förslag och därmed dra igång strejken.

”Det får vara nog med att yrkeskunniga målare får åka ut och göra om efter glada amatörer som kallar sig målare”, säger delegationen i ett uttalande.

Målarfacket, som dock accepterat det så kallade märket som i praktiken innebär en reallönesänkning, anser inte att innehållet i det förslag måleriföretagen erbjuder är tillräckligt bra och balanserat för att motivera fredsplikt i två år.

På fredagen gick alltså nästan 400 målare runt om i landet i strejk. På arbetsplatser från Sanfridssons måleri Luleå i norr, via regeringskansliet i Stockholm och flera arbetsplatser i Göteborg, till en arbetsplats i Kalmar, lät målarna sina penslar vila.

Om ingen överenskommelse nåtts till den 24 maj tas ytterligare 488 arbetare ut i strejk på 19 företag från Skellefteå till Linköping.