Hoppa till huvudinnehåll

Stridbar fackbas svartlistad

Hon blev en känd röst under kampen för att behålla tågvärdarna på pendeltågen i Stockholm och för bättre villkor för de anställda på det då MTR-styrda företaget. Nu går Susann Högye-Bäckman på A-kassa. ”Jag är svartlistad”, säger hon.

Hon är tidigare tågvärd, ordförande för pendelklubben inom Seko och en känd röst i kampen för att tågvärdarna skulle få vara kvar på pendeltågen. Nu får hon inga jobb.
Janne Bengtsson

Susann Högye-Bäckman räknar kallt med att hon aldrig mer kommer att jobba inom järnvägen. Trots att statliga SJ Stockholmståg tagit över pendeltågen från det så hårt kritiserade MTR, är inställningen till det fackliga arbetet och synen på de anställda likartad.

Hon är tidigare tågvärd, ordförande för pendelklubben inom Seko och en känd röst i kampen för att tågvärdarna skulle få vara kvar på pendeltågen. Nu är det totalstopp när hon söker nya jobba inom järnvägen.

– Allt handlar i botten om MTR. Så som de har betett sig… men vi gav oss inte, vi var tuffa, vi hotade och vi gick hela vägen. Nu har SJ tagit över, men allt fortsätter som förut. Alla chefer från MTR är ju kvar, alla mellanchefer, alla gruppchefer. Ledningsgruppen är utbytt, men alla chefer på våra plan är kvar.

– Jag tror på chefen för SJ Stockholmståg när han säger att SJ inte har någon dödskallemärkning vid mitt namn. Men det han inte fattar, det är hur det ser ut under honom, med alla de mellanchefer som kommit med från MTR och som har en helt annan syn på hur man behandlar personalen.

Susann Högye-Bäckman nämner den förhandlingschef inom MTR med facklig bakgrund inom Unionen som otaliga gånger vägrade förhandla med pendelklubben och som nu har samma jobb inom SJ Stockholmståg. Och den chef som gick från jobbet som områdeschef inom MTR till jobbet som chef för stationsstädningen inom SJ.

– Honom trampade jag tydligen på tårna under några möten. Jag förklarade att personalens arbetsscheman inte fungerade, och att de enligt inrangeringsprotokollen [när SJ tog över] måste titta över schemaläggningen.

När Susann Högye-Bäckman nyligen sökte jobb som städare blev det nej – från just den chefen.

– Jag har ju jobbat som städare i 20 år innan jag blev tågvärd. Jag har städat på hotell i 15 år och så i grovstädning ute på företag i fem år. Jag kan städjobbet. Jag sökte jobbet, gick på en gruppintervju och fick svaret av den högste ansvarige för städ- och fastighetsavdelningen, att det nog skulle lösa sig. De skulle ju anställa 200 personer. Sedan ringde den här mellanchefen och förklarade att SJ gått vidare med andra städare som var ”mer motiverade” än jag. Jag skrattade och sa direkt, att det där är bara skitsnack.

Tidigare fanns städarna i ett eget bolag inom MTR-sfären, men Sekofacket tog in dem i pendelklubben så som det var från början: alla i en facklig organisation. Så som städare skulle Susann Högye-Bäckman kunna vara kvar i pendelklubben och fortsätta att jobba fackligt.

– Jag inser att jag aldrig mer kommer att kunna söka ett jobb inom järnvägen. Jag har sökt också i driftledningen och på informationsavdelningen, men det blev nej även där.

Tågvärdarna avskaffades efter ett MTR-initierat politiskt beslut av den nya majoriteten i Stockholm. Tågvärdarnas dödgrävare, och de som med det beslutet avsevärt försämrade säkerheten ombord på pendeltågen var i första hand investeringsrådet Jens Sjöström (S) och kollektivtrafikrådet Anton Fendert (MP), båda uppbackade av moderaten Kristofer Tamsons.

Politiker som ofta hudflängdes av facket och av Susann Högye-Bäckman. Att det nu är fråga om en regelrätt svartlistning bevisades inte minst när hon, strax innan hon blev uppsagd som tågvärd på pendeln, sökte jobb som tågvärd på Arlanda Express.

– Det tog stopp när gruppchefen frågade vem jag var… och så frågade han helt plötsligt ”du, hur är det att vara ordförande i facket när förarna strejkar vilt”? Där någonstans började jag väl inse att jag aldrig skulle få ett jobb inom järnvägen. Så svartlistad… visst är det rätt ord.