Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Finanseliten rikare än någonsin

De rikaste i Sverige blir allt rikare. Riskkapitalister tar över välfärden och bankägarna tar ut högre vinster än någonsin. Den svenska överklassen lever i ett överflöd det knappt går att föreställa sig.


Det finns en seglivad myt om att Sverige är ett relativt jämlikt land. Jämfört med USA. Jämfört med det orättvisa Sverige som fanns en gång för länge sedan. Eller jämfört med de så kallade oligarkstyrda länderna i Östeuropa.

Men myten är just en myt. De svenska kapitalisterna tillhör de allra rikaste i hela världen.

Proletären undersöker i veckans nummer den svenska finanseliten. Möt de 15 mäktigaste familjerna, som finanstidningen Affärsvärlden listat.

Vi undersöker också hur Sverige kunde bli ett av världens mest ojämlika länder, trots att vi tidigare hade ett relativt jämlikt välfärdssamhälle.

Sverige är ett otroligt rikt land men pengarna finns i ett fåtals fickor. Samtidigt är rikedomarna inte skapade av denna elit, utan av miljontals människors gemensamma arbete. Kommunisterna vill därför omfördela rikedomarna, från dessa enskilda finansfamiljer till hela folket och till det gemensamma.

Det kommer givetvis ske i motsättning mot finanselitens vilja. Det är just detta som är en revolutionär politik. Vi kommer inte att samarbeta med dem, vi kommer att expropriera dem.