Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Privatanställdas förbund, Sri Lanka


Under många år var Sri Lanka synonymt med kriget mellan regeringssidan och de tamilska tigrarna.

– Kriget är över sedan två år, men många problem kvarstår. Flyktingar har inte kunnat återvända till sina hem. Återgången till ett normalt liv går för sakta.

Det säger Wasanhta Samarsinghe till Proletären när vi frågar om kriget. Som ordförande för Privatanställdas förbund (ICEU) lyfter han hellre fram kampen mot regeringens nyliberala politik.

– ICEU samlar 560 organisationer i den privata sektorn som tillsammans representerar fler än 100.000 arbetare. Facket är politiskt knutet till Folkets befrielsefront, säger Wasanhta Samarsinghe.

Folkets befrielsefront (JVP) beskriver sig själv som ett marxist-leninistiskt parti. Det har under perioder fört väpnad kamp mot de styrande men är sedan 1994 ett legalt parti. Under en kort period efter det senaste valet 2004 ingick JVP i regeringskoalitionen.

I försvaret av arbetarklassen i det fattiga landet finns mycket att göra. En huvudfråga är kampen för högre löner

– I den offentliga sektorn är minimilönen 125 dollar i månader, i den privata bara 70 dollar. Daglönarna på plantagerna tjänar 2,5 dollar per dag. Samtidigt stiger priserna på mat, el och samhällsservice, säger Wasanhta Samarsinghe.

En annan viktig fråga är kravet att privatanställda ska få en pension som går att leva på. I dag är det en minoritet av de äldre som får någon pension alls. Men istället för att uppfylla detta krav försöker regeringen plundra den fond där arbetarnas inbetalningar för framtida pensioner finns.

– Vi ska samla alla fackliga ledare för att diskutera motåtgärder. Om regeringens politik inte stoppas kommer vi att kalla till protester i städerna, säger Wasanhta Samarsinghe.