Hoppa till huvudinnehåll

Svenska godbitar till jul

Jingle bells, jingle bells… den amerikanska julmusiken sköljer över oss även i Sverige. I Proletärens traditionella julmusikspecial har Janne Bengtsson letat och hittat svenska (och en norsk) låtar med anknytning till julen, garanterat fria från religiösa vinklingar: fjorton låtar som inte varit med förut, och tio favoriter i repris. Proletärens redaktion önskar alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt år.

Genrebild

 

Ett litet rött paket

Sven-Ingvars (1963)

Om tjejen och killen som växte upp i samma hyreslänga innan tjejen gjorde en klassresa, fick nya vänner bland disponenter och direktörer, och totalt glömde bort varifrån hon en gång kommit. Sven-Ingvars placerar låten i februari, men i Owe Thörnqvists orginal från 1957 är det julafton och julklappen kostar 1, 75.

Ove Thörnqvist kom själv från arbetarklassen och bidrog till att ta rocken till Sverige. Den här schlagerbagatellen har mer i sig än man tror…

Kopparbärsjul

Eddie Meduza (1997)

En kamrat på Proletären har uppmärksammat er julmusikvärd på Eddie Meduzas (Errol Norstedt) många gånger riktigt bra texter. Här sjunger denna den svenska musikerkårens enfant terrible en med Meduzamått mätt rejält tillsnyggad låt där ”bukarna” rimmar på ”dukarna” och inte med… ja, ni förstår själva hur det hade låtit i en ”vanlig” Meduzalåt. Lyssna på Eddie Meduzas hyllning till den svenske bonden och dennes bidrag till julbordet.

Helgdagskväll i timmerkojan

Peter Carlsson & Blå Grodorna (2000)

Dan Anderssons klassiker om kolmilearbetarnas helg någonstans i Finnskogarna är hämtad från diktsamlingen Kolvaktarens visor från 1915. Varje svensk artist med självaktning har gjort en version av den text som Sven Scholander satte musik till 1926. Grycksbosonen Peter Carlsson gör en av de bästa tolkningarna av sången.

En julsaga

Sven Wollter & Lotta Engberg (2009)

Sven Wollter visar sin mångsidighet när han och schlagerdrottningen Lotta Engberg med sprudlande glädje tar sig an en svensk version av Fairy Tale of New York, med text av Ainbusk Singers. Originalet med The Pogues och tidigare tandlöse frontmannen Shane MacGowan är en av de mest spelade låtarna i den engelsktalande världen juletid.

Arbeidsløs jul

Lillebjørn Nielsen, Jon Arne Corell m fl. (2010)

Från den norske poeten Rudolf Nilsens diktsamling På Stengrunn (1925) kommer Arbeidsløs Jul, tonsatt av svenske Torgny Björk. Rudolf Nilsen var en av grundarna av Norges Kommunistiska Parti, och hans verk har sammanfattats med orden ”mänsklighet, kärlek, samhälle och klasskamp”. Rudolf Nilsen avled i TBC 1929, bara 28 år gammal. Han lämnade efter sig en stor diktskatt. Lyssna till exempel till Revolutionens röst på Dan Berglunds LP från 1977 (Proletärkultur PROLP 177).

Julkort från New York

Mauro Scocco (2011)

Få artister kan skildra ensamhet så fint och så naket effektivt som Mauro Scocco. Det spelar ingen roll om det handlar om en grå februaritisdag i Stockholm eller en glittrande julafton i New York, där människan ibland hårdhänt konfronteras med verkligheten att vara ensam i en omgivning på tio miljoner. Lägg märke till att upptakten i låten påminner om The Pogues klassiker Fairy Tale of New York.

Sibelius julvisa

Sofia Karlsson (2011)

”Kom, ge mig värme, ge mig ljus… och säg att vintern har ett slut, också i människors liv” passar väl extra fint så här i slutet av corona-annus horribilis 2020. Den ursprungliga finska julsången med text av Zackarias Topelius och musik av Jean Sibelius har här fått svensk text av Mikael Wiehe och framförs så bra av Sofia Karlsson.

Julhälsning från Caymanöarna

Henrik Dorsin (2014)

När Pelles skolpeng blivit en solpeng för skolans riskkapitalister, så har denne naturligtvis råd att skicka en julhälsning från Caymanöarna: ”ett Caymankonto vittnar ju om stil – det har Chris O´Neil…”. Dorsin tar livet av dem som tycker att skolan ska vara vinstdrivande som vilken verksamhet som helst.

Klockor ring för mig

Lisa Miskovsky & Kalle Moreaus (2018)

Mycket vacker jullåt (och väldigt svängig)  med svensk text av sångerskan, författarinnan m.m. Annika Norlin (Säkert) och musik av Kalle Moreaus. Om hur julen påminner om svunnen kärlek och som finns i flera versioner. Lisa Miskovsky och Moreaus gör en av de bästa.

Brevväxlingar

Iiris Viljanen (2020)

Finlandssvenska Iiris Viljanen, tidigare medlem i Vasas Flora och Fauna och en av de mest intressanta artisterna i Sverige just nu, sjunger på albumet En finsk jul lågmält om längtan efter släkt, vänner och hemlandet, så nära men ändå så avlägsna i denna märkliga pandemitid.

”Ni får int bli sjuka under denna tid

i någonting annat, som hotar era liv

Då kan jag int vara där

det går int att komma dit

Ta hand om er nu välf

och dränk händerna i sprit”

En skrift i snön

Helen Sjöholm (2020)

Till musik av ABBA-Benny Andersson sjunger Helen Sjöholm, en av Sveriges främsta röster, Kristina Lugns fina dikt från 2012. Kristina Lugn avled i Stockholm den 9 maj tidigare i år, 72 år gammal.

När ljusen tändas där hemma

Gunnar Wiklund (1979)

En av Sveriges absolut vackraste schlagerröster tystnade i förtid när Luleåsonen Gunnar Wiklund avled hösten 1989, bara 54 år gammal. Gunnar Wiklund gjorde många svenska versioner av amerikanska slagdängor När ljusen tändas där hemma är en av dem. Originalet från 1933 hette When It's Lamp Lighting Time in the Valley – en tidlös countryballad.

Det blir en lång jul i år

Torsson (2019)

Låten släpptes 2018 men mixades om året efter. Torsson, enligt dem själva det fjärde bästa bandet i Lund, visar hur den fyndige löntagaren kan pussla ihop ledighetsdagar och helgdagar till att få ut så mycket som möjligt av julhelgen.

Knalle juls vals

Evert Taube (1953)

Handlar om en julgransförsäljare och en julgransköpare som båda

försöker få ut så mycket som möjligt av julgransaffären. Kommer från samlingen I dina drömmar (1953) och är Evert Taubes enda nedslag i julvisesnickrandet.

FAVORITER I REPRIS

…och här är några låtar som varit med bland Proletärens julsånger förut, men som tål att höras igen.

Jultomten är faktiskt död

Cornelis Vreeswijk (1965)

Cornelis lyckades ibland med det omöjliga. Som på LP:n Ballader och Grimascher när han tog livet av tomten. Men tomten var i alla fall både full och glad när han dog. Alltid något, medborgare.

Grand Hotel

Totta Näslund & Jenny Silver (2004)

Strålande vackert om återförening i ett julhetsigt Stockholm. När låten, skriven av Mauro Scocco, spelades in var Totta Näslund svårt märkt av den cancer som bara några månader senare skulle ta hans liv.

Vintersaga

Jerry Williams (2010)

På Lapplandspilen, som råmar som ett vilddjur genom natten, sitter glada människor på väg hem till familj och vänner. Inte lika lycklig är den som tagit en överdos på Skärholmens station eller som finns bland de ensamma när fyllan växer till på Mommas krog, eller på Statt i Härnösand, där det är hett och tätt. Men på något märkligt vis lever ändå kärleken, även om verkligheten ibland gör den svårare. Som mellan nattskiftet och drömmen. Och ingen har bättre än Jerry Williams tolkat Ted Ströms klassiker om en svensk vinter på väg mot jul.

Sjömansjul på Hawaii

Yngve Stoor (1945)

En av Sveriges mest populära artister i sin mest populära sång. Yngve Stoor sågs lite över axeln av artisteliten; han kom från mycket fattiga förhållanden i Kopparberg, och slog sig på egen hand fram till positionen som Europas skickligaste Hawaii-gitarrist. Yngve Stoor populariserade den folkliga Hawaii-musiken i Sverige. Inte minst genom den här inspelningen där dragspelsentusiasterna också kan höra Olle Johnny spela vackert på sitt musettespel.

Anonym

Kjell Höglund (1984)

Ett liv återberättat på tre minuter. Från fylleresan till Mallis, giftermål i kyrkan, skilsmässa och vidare till en bårhusbädd. Allt bara regelbundet avbrutet av julen, ”lite mörk och kulen, men ändå så kär”. Cornelisstipendiebelönade Kjell Höglund är en av landets bästa artister i gränslandet mellan visa och progg.

Snart kommer änglarna att landa

Svante Thuresson (1979)

Julen är, skrev Ulf Lundell, en försoningens tid. Och även om livet är hårt ibland, ändå en tid att önska ”fred och lugn i natt i mänskoland”. Coolaste jazzkatten Svante Thuresson gjorde en suverän version 2011.

Det vore bäst om du kom hem till jul

Carl Johan Vallgren (2000)

Det finns ofta en annan sanning bakom det vi ibland ska förledas tro vara den enda sanna sanningen. Till och med bakom ett fruktansvärt och till synes meningslöst mord.

Stockholm i december

Ulf Lundell (2019)

Strax efter sin 70-årsdag förra året guidar Lundell lyssnaren i sin hemstad, öppnar dörren och konstaterar att ”du kanske inte tror vad du ser”. Han drömmer sig tillbaka till ungdomens tid då människor var fulla av framtidshopp och drömmarna var något helt annat än idag. 

När han passerar byggarbetsplatsen vid Slussen faller en flinga som en tår. 

Mer jul

Adolphson & Falk (1982)

Ni som vill ha 30 grader kallt, djupare dopp i grytan, glittrigare glim och grötigare rim, mer Arne Weise i rutan, krimsigare krams, längre långdans och inte minst raskare räv på isen – och som dessutom förstår ironi – måste ju bara älska den här moderna klassikern av Tomas Adolphson och Anders Falk.

Julvisa i Finnmarken

Thorstein Bergman (2009)

Dan Andersson skrev den vackra och kampfyllda texten 1917, mitt under brinnande världskrig, och Thorstein Bergman bidrog med musiken ett halvsekel senare. En hyllning till det arbetande folket i hembygden och en påminnelse om den hårda kampen.

”För den hårdaste skaren

och bittraste vinden

för det fattiga folket

som slåss för sitt bröd,

för dem som i armod

bli hårda om kinden

för dukade bord 

och för slädar vid grinden,

för sårfyllda kroppar

och läkande död.

Försonta och glada

i stjärnans timma

vi glömma att jorden

blev bräddad av hat.

Vi resa oss upp

under stjärnor som glimma –

omkring oss de heligas

natt vi förnimma –

för dem och för jorden, 

för himlen och oss

våra stop vi höja, kamrat.”