Svenskarnas skuldberg växer
På fem år har svenskarnas skulder till Kronofogden vuxit med 15 miljarder kronor. "Straffavgifter och räntorna växer och har man väl hamnat där är det svårt att komma bort och bli fri", säger Eva Renberg i Sveriges mest skuldsatta kommun.
Privatpersonernas skulder till Kronofogden har ökat med 15 miljarder kronor på fem år. Från 72 miljarder år 2015 till 87 miljarder vid årsskiftet. Antalet personer med skulder i Sverige har sjunkit marginellt till 390.000 personer, vilket betyder att färre personer delar på en allt högre skuld.
I en nyligen publicerad granskning av SVT framkommer det att Ljusnarsbergs kommun har högst andel skuldsatta i hela Sverige. Här är var tionde invånare med i Kronofogdens register.
Eva Renberg bor strax utanför Kopparberg och är förtroendevald för Vänsterpartiet i Ljusnarsbergs kommunfullmäktige.
– Ljusnarsberg är en liten kommun och ett gammalt gruvsamhälle. Vi tappar invånare årligen och det gör också att jobben försvinner. Personer som har lätt för sig i skolan går vidare till högre studier och flyttar härifrån, kvar blir arbetarklassen, säger Eva Renberg som själv har haft skulder till Kronofogden.
– Jag är sjukpensionär och hade svårt att betala räkningarna under en period. Straffavgifter och räntor växer och har man väl hamnat där är det svårt att komma bort och bli fri. Ofta kan det nog finnas en psykisk ohälsa i botten. Man tappar taget helt enkelt.
Innan en skuld hamnar hos Kronofogden går den vanligtvis till ett inkassobolag. Vid årsskiftet 2019/2020 var 1,3 miljoner svenskar registrerade i inkassobolagens register, vilket motsvarar 15 procent av Sveriges befolkning över 15 år.
Jämfört med fem år tillbaka har denna siffra ökat med 50 procent och i dagsläget uppger branschorganisationen Svensk Inkasso att det finns 77 miljarder kronor i kapitalfordringar* mot Sveriges medborgare, vilket är en fördubbling på tio år. Denna summa innehåller dock inte inkassobolagens räntor och avgifter.
En växande andel skulder hos dessa inkassobolag är kopplade till kreditföretag som gjort det allt enklare för svenskarna att ta snabba lån (se intervju intill). Ett exempel bland dessa kreditföretag är Klarna, vars intäkter under 2020 uppgick till 10 miljarder kronor.
Historiskt sett har företaget alltid gjort en vinst, men under de senaste åren har deras expansion i USA och Europa skapat tillfälliga förluster för bolaget. Företaget är i dagsläget värderat till 256 miljarder kronor.
Klarna har flera gånger kritiserats av Konsumentombudsmannen för att bryta mot marknadsföringslagarna och för att företagets villkor är ”obalanserat till nackdel för konsumenten”.
I ett reportage från Sveriges näst mest skuldsatta kommun, Perstorp, kan SVT rapportera att situationen blivit så pass allvarlig att var femte förälder i kommunen nu är skuldsatt.
– Föräldrarna oroar sig för att inte kunna ge barnen vad de behöver i vardagen, som varma kläder och mat på bordet, berättar Jessica Bertilsson på socialkontoret för SVT.
Svenska hushåll har den näst högsta skuldsättningen i Europa, vilken 2019 uppgick till 427.000 kronor per person i genomsnitt. Bara danskarna har det värre, enligt SCB.
*Kapitalfordringar är summan av det från början utlånade beloppet minus amortering.