Hoppa till huvudinnehåll

Sverige köper Patriotmissiler för miljarder

Regeringen har gett Försvarsmakten i uppdrag att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Miljardköpet av det föråldrade systemet splittrar borgerligheten.

Bara underhållskostnaderna för det föråldrade Patriotsystemet kommer att kosta en kvarts miljard om året, enligt Dagens Industri. Trots det har regeringen beslutat att köpa det tre gånger dyrare Patriot istället för det franska SAMP/T.
US Army

Försvarsminister Peter Hultqvist får som han vill. Förra veckan bemyndigade regeringen Försvarsmakten och Försvarets materielverk, FMV, att köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

Prislappen är hemlig men uppgår till tiotals miljarder kronor. I ett pressmeddelande från februari från den amerikanska militära myndigheten DSCA, om att det amerikanska utrikesdepartementet godkänner affären, står om en total beräknad kostnad på 3,2 miljarder dollar, vilket motsvarar mer än 28 miljarder kronor.

En första leverans på ett fåtal missiler kommer att kosta 12 miljarder, uppger Dagens Industri som de senaste månaderna innehållit flera artiklar som är kritiska till köpet.

Affären splittrar den svenska borgerligheten och allianspartierna. Moderaterna står bakom affären medan Liberalerna och Kristdemokraterna har dragit tillbaka sitt stöd.

Anledningen är att regeringen väljer det omkring tre gånger så dyra Patriotsystemet över det franska Aster 30 SAMP/T. Patriots radarsystem är dessutom sämre än det franska och klarar inte det ursprungliga upphandlingskravet på 360 grader. Patriots radar är bara på 120 grader och behöver enligt DI skyddas på sin blinda sida av ytterligare luftvärn.

Moderaternas stöd till Peter Hultqvist lär dock handla mindre om affärsmässiga hänsyn och mer om USA:s påtryckningar för att Sverige ska köpa Patriot av krigsalliansen Natos viktigaste medlem.

DI har också publicerat ett hemligt brev till den franska tillverkaren Eurosam från en av FMV:s högsta chefer, brigadgeneral Anders Carell. Trots att Peter Hultqvist – till FMV:s experters chock, enligt DI – gett instruktioner om att inleda förhandlingar bara med USA och inte med Frankrike, skrev Carell till Eurosam att han hoppades att en affär fortfarande var möjlig om Sveriges förhandlingar med USA skulle avslutas.

I en artikel i den amerikanska tidningen Foreign Policy ifrågasätter nedrustningsexperten doktor Jeffrey Lewis, från Middlebury Institute of International Studies, om Patriotsystemet överhuvudtaget fungerar som det ska.

Den 25 mars sköt Houthirebeller i Jemen, som sedan 2015 bombas av den saudiledda koalitionen, sju missiler mot Saudiarabien. Saudiarabien – en viktig medlem i Patriotfamiljen som Sverige gifter in sig i – uppgav att man skjutit ner alla missilerna, men Jeffrey Lewis menar att det saknas bevis för det.

Lewis har tillsammans med sina kollegor undersökt två andra missilattacker i Saudiarabien och i båda fallen funnit att den saudiska regeringens uttalanden om att Patriotsystemet oskadliggjort missilerna inte stämde.

Moderaternas stöd till Peter Hultqvist lär dock handla mindre om affärsmässiga hänsyn och mer om USA:s påtryckningar för att Sverige ska köpa Patriot av krigsalliansen Natos viktigaste medlem.

I pressmeddelandet från DSCA står att köpet kommer att ”stödja interoperabilitet med amerikansk trupp och Natotrupp”. Och i den socialdemokratiske försvarsministern Hultqvist har Moderaterna det perfekta redskapet att föra Sverige ännu längre in i Natos famn. Då går det att leva med att låta skattebetalarna punga upp med några miljarder för en uppenbart urusel affär.