T-banearbetare kräver högre löner
Stockholms T-baneförare och annan personal i tunnelbanan kräver reella lönehöjningar i årets avtalsrörelse. ”Det är dags att säga ifrån. Kamp för reella lönehöjningar”, säger T-banearbetarna i ett uttalande.
Vi kräver reella löneökningar och inte smulor. Det är dags för gemensamma demonstrationer och aktioner, där vi sätter press på kapitalet och politikerna. Vi är inte beredda att betala priset ännu en gång!
Under den parollen samlas de arbetande i tunnelbanan och andra arbetare i Stockholm till en demonstration på lördag (19 november) på Norrmalmstorg i centrala staden.
Det är den stridbara fackklubben 111, Seko Tunnelbanan, som tagit initiativ till demonstrationen och kraven inför avtalsrörelsen. Klubben pekar på en rad försämringar för arbetarna under senare tid: reallönesänkningar, dels genom inflationen och dels genom olika typer av attacker från arbetsgivarsidan; angreppen mot kollektivavtalen, försämringen av las och inskränkt strejkrätt, höjd pensionsålder och mera.
– Våra arbetskamrater drabbas av sänkta löner, höjda hyror och inflationen. Hela folket drabbas, säger fackklubbens ordförande Jannis Konstantis.
I ett upprop konstaterar klubben att staten anslår hundratals miljarder till vapenindustrin medan arbetarna uppmanas att ”ta ansvar”.
– Politikerna, kapitalet och en del av dem som leder fackföreningarna lägger allt ansvar på oss som jobbar, att det är vi som ska se till att det inte blir mer inflation och därför ska hålla tillbaka lönekraven, säger Jannis Konstantis.
– Men det är ju i själva verket tvärtom. Det är de som skapar problemen och de som förlorar är arbetarklassen, alltid arbetarklassen.
I uppropet till demonstrationen citerar T-banearbetarna August Strindberg som en gång svarade på frågan om vad ekonomi är: ”En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete.”
T-banearbetarna konstaterar att förre socialdemokratiske finansministern Mikael Damberg nyligen sade att ”när inflationen stiger och Sverige står inför en lågkonjunktur är det viktigt att alla i landet tar ansvar och hjälps åt, som i en enda stor familj”.
– Har kapitalet någonsin tagit ansvar och hjälpt till? frågar T-banearbetarna.